Foto: Puna šaka brade
PROJEKT "PUNA ŠAKA BRADE"

Etnografski muzej i The Barbers pripremaju odličnu izložbu

Jeste li znali da je duga brada nekada predstavljala moć i bogatstvo, a brkovi junaštvo i hrabrost,  kako je nastala poslovica „puna šaka brade“, što znači „uhvatiti boga za bradu“? 

Jeste li znali da je duga brada nekada predstavljala moć i bogatstvo, a brkovi junaštvo i hrabrost,  kako je nastala poslovica „puna šaka brade“, što znači „uhvatiti boga za bradu“? 

Odgovore ćete ponaći od 2. rujna u Etnografskom muzeju gdje se u 19 sati otvara izložba “Puna šaka brade” kojom se otkrivaju potpuno novi pogledi na ono što nas svakodnevno okružuje – bradu! Prilika je to da vidite “uživo“ starozagrebačku brijačnicu s kraja 19. stoljeća, baš onakvu u kakvoj je radio i kultni hrvatski brijač Meštar – Boris Dvornik u Velom mistu. Posjetitelji će se u muzeju moći obrijati na način kako se to nekada radilo te zaplesati uz retro zvuke hrvatske glazbene scene.

Suradnja Muzeja sa The Barbers- timom frizera i entuzijasta koji svojim djelovanjem promoviraju i čuvaju zaboravljenu tradiciju brijačnica, rezultirala je i brojnim zanimljivim popratnim događanjima i radionicama. Plesna grupa Back to Swing, Škrgetić šeširi, Old Timer klub Hrvatska, Vespa klub Hrvatska, Go Retro i drugi, upotpunit će program čiji će vrhunac biti 16. i 17. rujna u parku na Trgu Mažuranića uz koncert Marka Tolje.

Izložba pod nazivom, “Puna šaka brade” prikazuje obrte 19. i 20. stoljeća na zagrebačkom području, a vezani su uz brijačnice i mušku modu. Na izložbi će biti prikazani predmeti koji su se nalazili u brijačnici: češljevi, sušila za kosu, brijači aparati, britvice i drugo. Uz arhivske fotografije iz Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Zagrebu i Fotoarhiva dokumentacije Etnografskog muzeja, izložbom će se prikazati i nekoliko „susjednih“ radnji – češljara, klobučara i remenara.

Cilj izložbe je uključiti specijalizirane zagrebačke obrte u kulturnu i turističku ponudu Zagreba, ali i priključiti se svjetskom humanitarnom pokretu “Movember” u mjesecu puštanja brade – studenom – kada se u znak podizanja svijesti o različitim oblicima raka u muškaraca puštaju brade.

Izložba je otvorena do 20. studenoga 2016.

Linker
20. travanj 2024 09:01