Foto: Press
SVJETSKE FOTOGRAFSKE ZVIJEZDE U ZAGREBU

Festival fotografije "Organ vida" predstavlja finaliste

Nakon natječaja na temu “Otkrivanja”, koji je trajao nešto više od mjesec dana, međunarodni žiri odabrao je deset finalista 8. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida na koji se prijavilo više od 400 domaćih i inozemnih fotografskih projekata iz 58 zemalja svijeta.

Na festivalu će u rujnu na glavnoj izložbi u Francuskom paviljonu svoje radove predstaviti Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm i Cemre Yeşil (Njemačka/Turska), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (Kina), Andrea & Magda (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) te Pierre Liebaert (Belgija).

Finaliste je odabrao žiri koji čine značajna imena inozemne i domaće fotografske scene, koji će u rujnu posjetiti Zagreb – Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).

Uz deset finalista, festival Organ Vida će kroz projekcije ispred Francuskog paviljona predstaviti deset dodatnih, posebno pohvaljenih projekata čiji su autori Rossella Castello (Velika Britanija), Heiko Tiemann (Njemačka), Matthew Broadhead (Velika Britanija), Louis De Belle (Njemačka), Tito Mouraz (Portugal), Olga Ingurazova (Rusija), Antonio Faccilongo (Italija), Sheng-Wen Lo (Nizozemska), Andrea Foligni (Italija) te Lukas Birk (Austrija).

Organizatori ističu da je ovogodišnji izbor projekata raznolik te da, iako prevladavaju istraživački projekti dokumentarnokonceptualnog pristupa, konačni izbor odražava različite načine razmišljanja o pojmu otkrivanja, kako u pogledu teme, tako i pristupa. U okviru ovogodišnje teme “Otkrivanja”, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, namjera im je, ističu, bila doznati kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Najviše prijava na natječaj pristiglo je iz Velike Britanije, potom Italije i Njemačke te Francuske, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Zagreb će tako od 13. do 24. rujna postati mjesto susreta međunarodnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju koji će se predstaviti u sklopu programa kroz predavanja, izlaganja, panele, radionice i razgovore na vodstvima kroz izložbe. U sklopu festivala održat će se predstavljanja i potpisivanja knjiga, pregledi portfolija te popratni filmski i glazbeni program.

Program festivala ujedinit će desetak lokacija u gradu. Izložba finalista bit će izložena u Francuskom paviljonu, a ostatak izložbenog programa u galerijama Kranjčar i Greta te Hrvatskom muzeju arhitekture, Hrvatskom školskom muzeju i Oris kući arhitekture.

Linker
19. travanj 2024 23:28