TAJANA ŠTASNI

Svemirska modna misija

Zagrepčanka Tajana Štasni (28) jedina je kreatorica kostima inspiriranih SF filmovima i literaturom u Hrvatskoj, a svoje maštovite modele već desetak godina izlaže isključivo na SF konvencijama – skupovima zaljubljenika u znanstvenu fantastiku, koji se nekoliko puta godišnje održavaju u Zagrebu, Pazinu, Rijeci i Osijeku. A modeli koje prikazuje vjerne su replike kostima viđenih u klasicima tog žanra, filmovima poput “Ratova zvijezda”, “Aliena”, “Predatora” ili serijala “Zvjezdane staze”.

Ljubavlju prema SF žanru “zarazio” ju je otac Ivan Štasni, vlasnik tvrtke Škoda Štasni, a od majke Ankice, direktorice prodaje u njihovoj obiteljskoj tvrtki, naslijedila je dobar ukus i smisao za kreiranje. Još kao petogodišnjakinja govorila je da će jednog dana šivati odjeću kakvu je vidjela u filmu “E.T.” I premda je završila školu za primijenjenu umjetnost (po struci je dizajnerica unutrašnje arhitekture), sve što zna o šivanju i kreiranju sama je naučila.

Filmska čudovišta

– Bez obzira na to je li riječ o zastrašujućem filmskom čudovištu Alienu, nemilosrdnom stroju za ubijanje Predatoru ili svemirskoj princezi Amidali, svi modeli nastali su u mojoj glavi i ponekad mi treba i cijeli mjesec da bih napravila to što sam zamislila. A među publikom na ovogodišnjoj SF konvenciji u Zagrebu u mojoj jarkocrvenoj haljini prošetala je vila iz “Gospodara prstenova”, kao i “mlada” u keltskoj vjenčanici – otkriva Tajana Štasni.

Svoje modele u više je navrata posuđivala za nastupe renesansnom ansamblu “Vatroslav Lisinski”, a viteške tunike i plašteve Redu Srebrnog Zmaja, koji nekoliko puta godišnje organizira viteške turnire diljem Hrvatske. Još nije uspjela prodati niti jednu imitaciju filmskih kostima jer im je cijena desetak tisuća kuna.

– Kostimi su vrlo skupi jer zahtijevaju mnogo materijala. Primjerice, za kostim Kišne vile trebalo mi je čak deset metara organdija i baršuna sa satenskom podstavom, protkanog zlatnim vezovima i nizom perlica. A sve to košta.

‘Pomaknuti’ modeli

Tajanini modni uzori su Jean Paul Gaultier, Alexander McQueen te švicarski slikar, kipar i arhitekt H.R. Giger, inače tvorac Alienova svijeta, pa osim filmskih kostima, kreira i malo “pomaknutiju” odjeću, poput širokih i dugačkih suknji, kakve i sama nosi, haljina, majica i korzeta. Za te modele ne treba joj više od dva sata, a namijenila ih je alternativkama, poput darkerica, pankerica i općenito djevojaka koje su sklone “nestandardnom” odijevanju. Kako nema vlastiti prodajni prostor, sve se to može naručiti preko interneta (www.azdaja-boutique.com).

Odjevni predmeti ponuđeni na Tajaninoj internetskoj stranici odlično se prodaju i izvan Hrvatske, a klijentelu je na taj način pronašla i u Americi, Danskoj, Nizozemskoj, Indiji i Egiptu. Ohrabrena uspjehom prodaje, planira otvoriti vlastiti butik. Još nije pronašla prostor u središtu Zagreba, ali vjeruje da će, bude li uporno tražila, dobiti ono što je zamislila.

A kad otvori butik, ponudu će upotpuniti raskošnim srednjovjekovnim haljinama, kao i kreacijama za koje je inspiraciju crpila iz serijala i filmova, te kostimima vještica i vampira. Bit će to mali dućan strave, ali na Tajanin modni način.

Gordana Kolanović

Linker
01. svibanj 2024 20:47