HRVATSKI PORTUGALAC

Andrej Babić: Fado s Kvarnera

Iako živi i radi u rodnoj Rijeci, 35-godišnji skladatelj Andrej Babić osjeća se “kao Portugalac”. Zahvaljujući svojim pjesmama, u toj je zemlji popularniji nego u domovini, a na ovogodišnjem će Eurosongu već drugi put “braniti boje” Portugala, i to s pjesmom “Vida minha” (“Život moj”) koju izvodi pjevačica Filipa Sousa. Suradnja s aranžerom Aleksandrom Valenčićem, također Riječaninom, pokazala se dobitnom kombinacijom jer ovo je njihova četvrta pjesma na portugalskom natjecanju za Pjesmu Europe. Jednom su bili drugi, jednom jedanaesti, a 2008. pobijedili su s pjesmom “Senhora do mar”, koju je publika tamošnjeg najgledanijeg TV showa proglasila najboljom od svih pjesama koje je Portugal slao na Eurosong. Zahvaljujući toj “statistici”, Andrej Babić ove je godine dobio direktan poziv RTP-a (portugalske državne televizije) da se natječe. I to kao jedini stranac od dvanaestero kompozitora.

– Bio je to poziv koji se ne odbija te ujedno veliki izazov. Kako je UNESCO ove godine uvrstio fado, tradicionalnu portugalsku glazbu, na popis svjetske kulturne baštine, RTP je dao upute da sve pjesme trebaju imati fado “štih”. Iako je i sama pobjeda na portugalskom natjecanju bila veliko iznenađenje, najveći smo kompliment dobili od kritičara – naša pjesma “Vida minha” proglašena je “najportugalskijom” – kaže Andrej Babić, koji će ovogodišnji Eurosong pratiti na malom ekranu, u društvu supruge Adriane (34) i njihovo dvoje djece, šestogodišnjeg Luke i četveromjesečne Dore, u njihovom stanu u središtu Rijeke.

– Pet puta sam sudjelovao na Eurosongu i obično bih bio ondje, s izvođačima. No, zadnjih je godina to postala dvotjedna manifestacija pa se zbog velikog broja sudionika probe organiziraju svaki četvrti dan i ima mnogo praznog hoda. Zbog toga, a i zbog naše male Dore, odletjet ću u Baku u Azerbajdžan samo na jednu probu, vratiti se u Rijeku i prijenos gledati na telki – kaže skladatelj, priznajući da o portugalskom jeziku, jeziku zemlje u kojoj se proslavio, nema pojma. Uz engleski, pomalo “natuca” talijanski, a u portugalskom je naučio samo nekoliko pravila izgovora. I to iz svojih skladbi za koje je tekstove napisao Carlos Coelho.

– Unatoč tome, prateće vokale za sve četiri pjesme otpjevali smo moje kolegice Martina Majerle, Ana Jakšić i ja. A snimili smo ih u Rijeci. Čuvši nas, Carlos je ostao bez riječi, tvrdeći da nema ni teorijske šanse da itko pomisli da nismo Portugalci – objašnjava Babić.

Glazba putuje internetom Diplomirani ekonomist, koji je završio i srednju muzičku školu te kao životni poziv odabrao komponiranje, i sam se našao na pozornici Eurosonga. Prvi put 2003., kao prateći vokal za svoju pjesmu “Više nisam tvoja”, koju je izvela hrvatska predstavnica Claudia Beni, a potom i 2007., opet kao prateći vokal, kad je na Eurosongu njegova pjesma “Cvet z juga” predstavljala Sloveniju.

– Biti na pozornici, gledati tu golemu, prepunu dvoranu, uživati u vrhunskoj produkciji, to je poseban osjećaj. Dva puta bio sam iza pozornice, nervozno iščekujući kako će se plasirati naša grupa Feminnem, koja je bila predstavnica Bosne i Hercegovine, te kad je Martina Majerle, predstavnica Slovenije, izvodila moju pjesmu – govori Babić, koji je sasvim slučajno postao dio portugalske priče. Tekstopisac Carlos Coelho prije nekoliko godina čuo je pjesme jedne slovenske pjevačice s kojom je Babić tada surađivao. Svidjela mu se njegova glazba i odmah ga je potražio. Zbog posla ne mora često u Portugal jer tekstovi i glazba putuju internetom. No, u privatnom životu izbjegava i Facebook i Skype, a od komunikacije komentarima i “lajkovima” draže mu je s frendovima se naći u kafiću i popričati.

– Često sam vani jer pjevam prateće vokale ili zbog drugih poslovnih obveza, pa svaki slobodan trenutak nastojim provesti s obitelji. Važno mi je da radim posao koji volim i da sam puno vremena sa svojima, osobito s djecom. Svaki dan vodim sina u vrtić, a zajedno sa suprugom, također ekonomisticom zaposlenom u multinacionalnoj tvrtki Saipem, vodim ga na aktivnosti. Obožavamo prirodu i često idemo na izlete u okolicu Rijeke, u duge šetnje gradom ili uz more, na plivanje, puno vremena provodimo s djecom u parku, obilazimo Istru… Najkreativniji sam nakon izleta ili igre s klincima. Tad mi na pamet padnu razne ideje, i odmah ih zapisujem, a ako sam na ulici, snimim na mobitel. Sretan sam što od svoje glazbe mogu dobro živjeti, a istodobno biti doma, i posvetiti se obitelji – kaže Andrej Babić.

Napisala Snježana Dragojević Harapin Snimio Davor Žunić

Linker
16. travanj 2024 19:37