FUAD BACKOVIĆ DEEN

Duhovit i dobar anđeo s greškom

Premda je prvi napustio Farmu, reality show Nove TV u kojemu je 14 poznatih osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine otišlo na tri mjeseca živjeti u osamu seoskog imanja, sarajevski pjevač Deen lako bi se mogao vratiti među društvo koje je ostavio. I možda čak ondje proslaviti 26. rođendan, koji mu “pada” 14. travnja.

Naime, Fuad Backović, kako mu je pravo ime, spontanošću, srčanošću i tipičnim bosanskim humorom osvojio je ne samo ostale “farmere” već i TV gledatelje, pa producenti razmišljaju o tome da ga pošalju natrag u staru kuću bez struje i tekuće vode u Moslavini. Ondje bi mu se najviše obradovala Hana Hadžiavdagić, 23-godišnja sugrađanka poznata kao “bosanska Paris Hilton”, za koju se, zapravo, ne zna što mu je: djevojka, bivša djevojka, nesuđena zaručnica, dobra prijateljica…

– Vratio bih se na selo samo zbog ekipe jer sam se sa svima “skompao”, a Stipe Drviš mi je postao poput brata. Takav život mi je, inače, stran jer sam naviknut na blagodati civilizacije: čistu odjeću, finu hranu, tuš i toplu voda… Moram se, barem jedanput dnevno, namakati u kadi i lickati – kaže Fuad Backović Deen, kojeg je hrvatska javnost upoznala još prije nekoliko godina – zahvaljujući dvjema našim pjevačicama. Naime, Vlatka Pokos je 2002. s njim snimila duet “Poljubi me”, a dvije godine kasnije on je s pjesmom Vesne Pisarović “In The Disco” (njezini su glazba i stihovi) predstavljao svoju domovinu na Eurosongu u Istanbulu.

Bez ljubomore

Gledatelji žele da se Deen vrati na farmu i kako bi konačno dokučili kakav je njegov odnos sa sarajevskom jetsettericom Hanom Hadžiavdagić, inače studenticom novinarstva, poznatom i po tome što je priznala da voli (i) djevojke. Hoće li biti ljubomoran ako “baci oko” na neku od cura na farmi?

– Nikad. Meni to ne smeta. Hana i ja smo razgovarali i o tome i zaključili da smo oboje mladi, ludi i slobodnog duha. Ona je super cura, seksualno osviještena i ne srami se poljubiti s djevojkom. Nas dvoje imamo poseban odnos, vrlo osjećajan i pun povjerenja. Već se tri i pol godine družimo: izlazimo i još svašta radimo. Neću komentirati jesmo li u vezi jer se svakakvih gluposti pisalo o nama – govori Deen, kojeg od početka glazbene karijere prate glasine da je, poput Hane, sklon istom spolu. Možda i zbog toga što mnogima izgleda prenježno za muškarca, što su mu obrve savršeno počupane, a bez srama je priznao da je prije tri godine povećao gornju usnicu.

– Naučio sam se nositi sa svakakvim pričama. U početku mi je to teško padalo, najviše zbog roditelja. No, oni su obrazovani ljudi, svjetski putnici koji su sa mnom i bratom izgradili prijateljski odnos. Zato mi je jadno kad se netko za mnom prodere “pederčino”. Roditelji su me učili da ljude dijelim isključivo na dobre i loše, a ne po vjeroispovijesti, nacionalnosti, rasi i spolnoj orijentaciji – priča pjevač, koji je lijep glas naslijedio od mame Sabine. Ona je bila solistica u televizijskom zboru – sve dok nije upoznala njegova oca Zaima Backovića.

– Umjesto glazbene karijere izabrala je ljubav. Udala se, završila studij ekonomije, rodila mene i brata, a danas je zaposlena kao menadžerica u BH Telecomu. Tata je u mladosti bio prvak u karateu u bivšoj državi. Diplomirao je na građevinskom fakultetu i za Zimske olimpijske igre projektirao bob-stazu. Radio je kao predstavnik jedne građevinske tvrtke u Libiji, gdje smo proveli šest godina, od moje druge do osme godine, no cijelu je obitelj srce vuklo natrag u Sarajevo – priča Fuad, čije ime na arapskom znači “srce”. Nadimak Deen (što na arapskom znači “vjera”) odabrao je kad je počinjao solo karijeru nakon velikog uspjeha s boy bandom Seven Up.

U boy bandu je završio kad ga je na školskom natjecanju primijetio jedan od članova, a u Seven Upu je pjevao sedam godina, nastupao u svim republikama bivše države i objavio dva albuma.

– Roditelji su mi dali punu podršku kad sam s 14 godina počeo pjevati, kao i kad sam se s 21 godinom odlučio za solo karijeru. Optimist sam, volim ljude i vjerujem im, iako sam se u nekoliko navrata opekao. Mislim na bivšu menadžericu s kojom sam prije tri godine prekinuo suradnju. Nisam čitao njezinu knjigu, no njoj želim sve najbolje i da postane nova Agatha Christie – prokomentirao je suradnju s Bernardom Tolić, koja je u knjizi “Show bez bizz” navodno opisala njihov odnos.

Čovjek od krvi i mesa Kao najteže trenutke u svom životu Fuad, ipak, izdvaja rat u Sarajevu: proveo ga je s mamom, dvije godine mlađim bratom Farisom i bakama Detom i –ulbom u podrumu obiteljske kuće na Koševskom brdu. Otac Zaim, pak, bio je na ratištu, a kasnije se otisnuo u politiku: bio je ministar privrede i zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine.

– Moja obitelj je vrlo povezana, a najbolji prijatelj mi je brat, student treće godine pravnog fakulteta. Faris je moja potpuna suprotnost, no zajednička ljubav nam je glazba: meni kao pjevaču, a njemu kao plesaču i treneru latinoameričkih plesova. Iako sam se prije četiri godine preselio u vlastiti stan na Grbavici, gotovo svakog dana dolazim roditeljima – na ručak ili samo na kavu. A kad sam na nastupima, oni se brinu o moja dva psa: Dingu, mađarskom puliju, i mopsu Noi. Lijepo je kad te maze i paze. Veseli ga snimanje albuma s mladim i talentiranim timom iz sarajevske marketinške agencije Creative 24/7. Novi singl “Priđi bliže” otpjevao je uživo prošli petak u studiju Nove TV, a tada je s Vlatkom Pokos zapjevao njihov duet “Poljubi me”, pjesmu s njegovog prvog solo albuma “Ja sam vjetar zaljubljeni”. Drugi album, “In The Disco”, dobio je ime po pjesmi Vesne Pisarović, a zapamćen je po veoma erotiziranom nastupu na Eurosongu 2004.

– Ničeg se ne sramim, čovjek sam od krvi i mesa – kaže Deen, čemu u prilog govore i četiri tetovaže (đavolčića i ruže na oba kuka, violinskog ključa na nožnom članku i zmaja na ramenu) te piercing na pupku. Ali, kao što govori i naziv njegova trećeg albuma – “Anđeo s greškom”, koji je promovirao jumbo plakatima na kojima je gol – Fuad za sebe ne misli da je savršen – nego samo da je duhovit i dobar Sarajlija, koji preko ljeta, kad se iz rodnog grada preseli u obiteljsku vikendicu u Sutivanu, sebe smatra i Bračaninom.

Marijana Marinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ako želite saznati više pročitajte tekst u tiskanom izdanju Glorije broj 690 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
18. travanj 2024 01:44