AFP/Cropix
TEDDY THE GUARDIAN

Josipa Majić - S medvjedićem do zvijezda

Zagrebačka poduzetnica i inovatorica Josipa Majić (24), koja je s prijateljicom i vršnjakinjom Anom Burica osmislila prvog pametnog medvjedića Teddy The Guardian – igračku za mjerenje dječjih vitalnih funkcija – predstavila je svoju tvrtku i Hrvatsku na poduzetničkom summitu u Keniji, na koji ju je pozvao američki predsjednik Barack Obama.

Kako ste dobili poziv američkog predsjednika? – Ana i ja smo već prije surađivale s raznim američkim institucijama, od nevladinih udruga do investicijskih fondova i vjerujem da nas je Bijela kuća već tada zamijetila. Ipak, jako sam se iznenadila kad je prije nekoliko mjeseci stigla njihova pozivnica na Globalni poduzetnički summit u Nairobiju, koji okuplja najširu paletu stručnjaka bez kojih ne možete pokrenuti posao, od zakonodavaca i predstavnika uspješnih tvrtki, do investotora.

Kakvi su vam dojmovi? – Četverodnevni summit održao se u kongresnoj dvorani Centra Ujedinjenih naroda u Nairobiju, u čijem smo backstageu na dan otvaranja, 25. srpnja, upoznali Baracka Obamu. Znao je imena svih poduzetnika koji su sudjelovali na otvaranju, iako nas je bila puna soba, čime se bavimo i odakle smo. Neposredan je i jednostavan, no nismo imali mnogo vremena za razgovor jer su nam prišli organizatori s kojima smo još jedanut prošli raspored izlazaka na pozornicu. Svatko je dobio pet minuta predstaviti svoju tvrtku i zemlju iz koje dolazi. Domaćin summita bio je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, a Barack Obama bio je moderator panel diskusije.

Što se zatim dogodilo? – Predsjednici su kratko pozdravili prisutne i prepustili riječ poduzetnicima. Kad smo iskoristili svoje minute, Barack Obama je u završnom izlaganju izdvojio Zagreb i Hrvatsku kao pozitivan primjer. Rekao je da povijesno gledano, nismo bili ozbiljan “igrač” u businessu na svjetskom nivou, ali sada, zahvaljujući mladima i novim tehnologijama, to možemo promijeniti.

Još prije dvije i pol godine bili ste skromna studentica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a danas dijelite pozornicu s najmoćnijim političarem svijeta. – Uvijek je lijepo kad netko prepozna vaš trud i rad, a kad se radi o američkom predsjedniku, taj osjećaj je kudikamo intenzivniji.

Na kojem ste se novom projektu angažirali? – Ana i ja se sad bavimo mjerenjem i praćenjem biometričkih podataka, njihovom interpletacijom i primjenom u businessu, od testiranja raznih novih proizvoda od marketinga. Već sad imamo puno zainteresiranih klijenata.

Linker
19. travanj 2024 17:23