JERKO MARIĆ

Put u dobro društvo

Svjetskim glazbenim zvijezdama – Aliciji Keys, Britney Spears, grupi Chemical Brothers, Jazz-Z-ju i Jovanottiju – nedavno se pridružio i 30-godišnji zagrebački glazbenik Jerko Marić, pjevač i osnivač grupe Adastra.

Njegova autorska pjesma “Nabujala rijeka” (“Nina” u engleskoj verziji) na prvom je mjestu kompilacijskog CD-a s 36 skladbi, u izdanju Radio Expressa, vodećeg svjetskog “dobavljača” zabavnog programa za radiopostaje izvan SAD-a. Za mlađeg brata bivše manekenke i pjevačice Anđe Marić, to je veliko priznanje, jer će pjesmu, koju je posvetio svojoj preminuloj prijateljici Nini, čuti slušatelji u 80 zemalja.

– Za sve je zaslužna Božica Belina, osoba zadužena za kontakte s javnošću u Adastri, koja je preko svojih poznanika poslala pjesmu u Los Angeles, a kad su nas kontaktirali iz Radio Expressa i rekli da pošaljemo bolju snimku, znao sam da smo “upali”. Biti uvršten na ovu kompilaciju velika je stvar, jer Radio Express posluje s otprilike 5000 radiopostaja – govori Jerko Marić, no dodaje da ga više od takvih priznanja te dobiti od autorskih i izvođačkih prava, veseli uspjeh koncerta “Svačije je pravo živjeti”, koji je početkom studenog organizirao u čast Luke Ritza.

U spomen na mladog Zagrepčanina koji je preminuo kao žrtva nasilja svojih vršnjaka, pred desetak tisuća Zagrepčana na Trgu bana Jelačića nastupile su, uz Adastru, grupe Psihomodo Pop, Majke, Gatuzzo i Shangri La, a planira se održati još 15 takvih koncerata od Vinkovaca do Dubrovnika.

– Moj građanski bunt počeo je praćenjem cijele situacije oko Luke Ritza. Ogorčen zbog Luke i svih nedužnih žrtava napisao sam pjesmu “Surovi grade”, koju sam pustio njegovim roditeljima Suzani i Reni Ritzu. Prvi prosvjedni koncert imali smo za Lukine prijatelje i kolege pred Grafičkom školom u Zagrebu, a uz potporu Mini­starstva znanosti, obrazovanja i sporta, a nakon zagrebačke svirke nastavljamo i dalje s koncertima, jer, na žalost, u većini hrvatskih gradova postoje problemi nasilja među mladima – govori Jerko Marić, koji je glazbeni talent naslijedio od pradjeda, harmonikaša Imre Nagyja.

Na mađarske korijene je, zajedno sa sestrom Anđom i mlađim bratom Zoltanom (22), veoma ponosan kao i na svoje mađarsko ime – Jeronim Szabolcs, koje mu je nadjenula mama Maria.

– Mama je Mađarica, a tata Zvo­nimir, inženjer građevine, upoznao ju je za vrijeme studija u Budimpešti, pa se kod nas doma podjednako priča mađarski i hrvatski – govori Jerko, ko­ji je u djetinjstvu počeo svirati klavir i gitaru. U osnovnoj školi je pjevao i svirao tamburicu u školskom zboru, a svoj prvi bend Abraxas osnovao je pod utjecajem grupe Queen i njihovog hita “Radio Ga Ga”. Iako, priznaje, roditelji nisu bili oduševljeni kad se u srednjoj građevinskoj školi odlučio baviti glazbom, podržali su njegovu odluku, pogotovo kad je prije desetak godina sa sestrom Anđom osnovao bend Flare.

Inženjer zvuka

– Odlično nam je krenulo, pogotovo 2000. kad smo kao debitanti dobili Porina i Crnog mačka, i kad se naš prvi album “Srebrni” super prodavao, a nastupili smo i kao predgrupa na koncertima bendova Duran Duran i HIM. No, iako smo se Anđa i ja u djetinjstvu super slagali, s vremenom su se počele javljati trzavice. Teško je bilo zajedno nastupati i živjeti pod istim krovom – govori Jerko Marić, koji se tada sa sestrom razišao i nije s njom razgovarao godinu dana. Odnose su izgladili kad je Anđa ostala trudna, a danas se obvezno vide kad ona iz Ljubljane, gdje živi sa suprugom Primožem Dol­ni­ča­rom i sinom Gašperom, dođe u Zagreb. Jerko je Adastru osnovao prije četiri godine, 2007. bili su predgrupa britanskom rock- sastavu Muse, a objavili su i album “Adastra”.

A da mu glazba nije mladenački hir nego njegov životni odabir, potvrdio je stekavši preklani diplomu inženjera zvuka – u australsko-američkoj školi (SAE) u Ljubljani – i zaposlivši se kao ton-majstor na Hrvatskom radiju.

– Teško je živjeti samo od glazbe, pogotovo ako radiš isključivo ono što voliš – priča zagrebački glazbenik, koji se najbolje opušta u šetnji s djevojkom, na putovanjima po dalekim zemljama poput Senegala ili Gambije, u čitanju knjiga iz psihologije ili uz glazbu grupa Muse, Simon & Garfunkela, Foo Fightersa te Elvisa i Michaela Jacksona. A svoje glazbeno iskustvo ra­do prenosi i na mlađe od sebe: već tri godine zaredom na otoku Silbi u sklopu udruge Mudri održava ljetne glazbene radionice za djecu.

Marijana Marinović

Linker
24. travanj 2024 11:00