LUDOM RADOVANJE

Sebastian Cavazza: Nije brak za mene

Premda ga mediji već godinama proglašavaju najseksepilnijim Slovencem, a žene smatraju “slovenskim Georgeom Clooneyem”, ljubljanskom glumcu Sebastianu Cavazzi (38), barem tako tvrdi, izgled je zadnja stvar na svijetu. Hrvatske gledateljice uvjerile su se u moć njegova šarma zahvaljujući ulozi u filmu Branka Ivande “Lea i Darija”, u kojem glumi oca židovske djevojčice Lee, a uskoro će imati priliku ponovno ga gledati na velikom platnu. Naime, nedavno je u Zagrebu završio snimanje dva filma: “Drugi” Ivone Juke, u kojem igra producenta TV sapunice, te “Halimin put” Arsena Antona Ostojića, u kojem ima malu epizodnu ulogu.

Jedino što je Sebastianu Cavazzi mrskije od pitanja o izgledu, jest razgovor o njegovu privatnom životu – o bivšoj supruzi, vizažistici Tini Vrhovnik (35), od koje se lani razveo nakon osam godina braka, ili o mladenačkoj vezi sa Stašom Ilinom, zaposlenicom PR-službe finske ambasade u Ljubljani, s kojom ima dva sina, 15-godišnjeg Luku i 13-godišnjeg Marka.

I s jednom i s drugom ostao je u dobrim odnosima, a posljednjih sedam mjeseci je u vezi s Majom Vinder, stjuardesom Adria Airwaysa, za koju kaže da ga je privukla svojom osobnošću. Iako otkriva kako nema ništa protiv toga da još koji put postane otac, bračni život više ga ne zanima.

– Vjerujem da neki ljudi to mogu izdržati. Ja sam dvaput pokušavao i raspalo se. Ne bih više – kaže kratko o toj temi.

Obiteljske tragedije Sin glumačke legende Borisa Cavazze (73) u životu je primio nekoliko ubitačnih udaraca, od kojih se dugo oporavljao. Najprije od tragične smrti starijeg brata Kristjana, gitarista slovenske grupe MiladojkaYouneed, na kojeg su tijekom snimanja spota 1990. pala vrata i smrskala mu vratni kralježak te je umro godinu poslije od izljeva krvi u mozak. Te iste godine umrla mu je majka, redateljica na Radio Ljubljani Mojca Sitar, koja se nakon Kristjanove nesreće razboljela od raka, a niz tragedija u obitelji Cavazza nastavljen je u ožujku 2009., kad se Sebastianov brat blizanac, scenograf i kostimograf Damijan Cavazza, nesretnim slučajem ugušio u snu. Glumac i o tome nerado priča.

– Kad su otišli stariji brat i majka, izvukli su me Damijan i tata. A kad je umro Damijan, tu su bila moja djeca – kaže Sebastian Cavazza, koji radije govori o lijepim sjećanjima na djetinjstvo koje je, premda rođen u Kranju, proveo u Ljubljani. Naime, u to je vrijeme najbolji slovenski liječnik porodničar radio u kranjskoj bolnici pa su mnoge žene iz Ljubljane odlazile tamo roditi.

– U Ljubljani smo živjeli u Bežigradu, dijelu grada koji sliči Novom Zagrebu. Tada je to bila prava betonska džungla, jedno veliko gradilište na kojem smo se po cijele dane igrali. Damijan i ja bili smo opaljeni suncem, crni, mali i brzi. Išli smo u najveću osnovnu školu u Ljubljani i djetinjstvo pamtim po tome što je oko mene uvijek bilo puno djece.

Od malih nogu osjećao je želju za glumom, ali i pritisak jer mu je otac bio jedna od najvećih slovenskih filmskih i kazališnih zvijezda. Glumiti je počeo kao srednjoškolac, a prvu ulogu odigrao je u predstavi “Kronika rasanjane mladosti” Matjaža Pograjca, poznatog slovenskog redatelja koji se poslije proslavio kazališnom skupinom Betontanc. Nakon nastupa u predstavi “Hamlett Packard” Tomaža Štrucla u Gledališču Glej, prijatelji su mu sugerirali da ode na prijamni ispit na ljubljansku Akademiju za gledališče, radio, film in televizijo.

– Kao mlad, osjećao sam pritisak jer su svi govorili: “Tata mu je glumac, pa bi i on htio biti glumac. Sigurno mu je pomogao”. Otkako sam raščistio s time, mnogo mi je lakše. Inače, dvoumio sam se da li studirati glumu ili engleski i francuski jezik, s obzirom da sam završio jezičnu gimnaziju u Ljubljani. Na kraju sam ipak otišao na akademiju, čvrsto odlučivši da ću pokušati – samo jednom. Da nisam prošao otprve, bio bih upisao studij engleskog i francuskog – otkriva Sebastian Cavazza, dodajući da je tijekom karijere u čak tri filma glumio s tatom, i to svaki put – oca i sina.

Kompromisi zbog bivše Zadnji put prošle jeseni, u filmu Martina Turka “Nahrani me z besedami”, koji je trenutačno u postprodukciji. – Tata je sjajan glumac, izvrstan kolega i još veći čovjek. Super je biti s njim na setu. No, hvala bogu da gluma ne zanima moje sinove. Nakon svega što sam prošao – jer u mladosti su me neprestano uspoređivali s ocem – ne bih volio da se odluče za taj posao. Zasad ih zanima sport: Luku biciklizam, a Marka odbojka – kaže Sebastian Cavazza, koji sa sinovima provodi većinu slobodnog vremena. Nije im problem naći zajedničku zanimaciju jer je i on sportski tip: omiljena relaksacija mu je vožnja bicikla, skijanje, klizanje i mačevanje. A kad poželi pošten ljetni odmor, ode barem tjedan dana na krstarenje Jadranom.

– Obožavam jadransku obalu. Bio sam svuda po svijetu, no takvo more nigdje nisam vidio. Najbolje se opuštam krstareći oko Kornata, a jako volim i Lastovo, Biševo, Vis, Mljet, Hvar i Korčulu. Užitak mi se na miru kupati, loviti ribu, piti bevandu i čitati knjige. Uvijek ih paralelno čitam nekoliko, a trenutačno su to “Margherita Dolce Vita” Stefana Bennija i Gogoljeve “Mrtve duše” na slovenskom, biografija Robbieja Williamsa na engleskom, te “Totalna rasprodaja” Mire Furlan na srpskom. Jako volim Marquezov magični realizam, Koetzeov roman “Sramota”, prozu Fernanda Pessoa, Borgesa, Marka Kricka… – kaže Sebastian Cavazza, koji će ovo ljeto teško naći slobodnog vremena za dulji odmor jer u Beogradu snima film “Humidity” redatelja Nikole Ljuce. A kako je prije dvije godine glumio u filmu bosanske redateljice Jasmile Žbanić “Na putu”, može se reći da je jedan je od rijetkih slovenskih glumaca koji snimaju filmove diljem cijele bivše Jugoslavije.

Osim izvanrednog glumačkog talenta, tome je vjerojatno pridonio i njegov markantan izgled. U Sloveniji je godinama proglašavan muškarcem s najviše stila, a svojevremeno je bio i zaštitno lice modne kuće Mura. No Sebastian Cavazza tvrdi da ga moda baš nimalo ne zanima.

– Najbolje se osjećam u onoj odjeći koju prvu dohvatim iz ormara. Sve te titule su mi bez veze i ne držim uopće do toga. Neko vrijeme sam pravio kompromise zbog bivše supruge. Ona se bavila i modom pa sam se, zbog podrške, češće pojavljivao na javnim događanjima i malo više obraćao pažnju na izgled. No, daleko od toga da mi je to najvažnija stvar u životu. Kad bih trebao opisati sebe u jednoj rečenici, rekao bih samo: ja sam miran čovjek koji puno radi i mirno spava. Zapravo se najbolje osjećam gol, na moru – otkriva Sebastian Cavazza, kojeg mnogo više od mode zanimaju putovanja.

– Kao mlad sam mnogo putovao, vrlo često biciklom, autostopom i vlakom. No, na put pješice oko svijeta, što mi je oduvijek bio san, ipak nisam krenuo. I danas mislim kako bi to bila sjajna avantura.

Napisala Kristinka Šćavina Snimio Vedran Peteh

Linker
05. travanj 2024 18:19