TEA MAMUT

Slastice s Manhattana

Splićanka Tea Mamut na dobrom je putu da postane prva hrvatska slastičarka s diplomom njujorškog instituta za kulinarstvo “The Culinary Institute of America” (CIA). Riječ je o najprestižnijoj visokoškolskoj ustanovi za kuhare i slastičare, koju su završili najcjenjeniji kulinari – poput Teina mentora Johnnyja Iuzzinija, šefa kuhinje u elitnom njujorškom restoranu Jean Georges i jednog od trenutačno deset najboljih kuhara na svijetu. Do titule profesionalne slastičarke 21-godišnju Teu dijeli tek nekoliko ispita, a sve što je naučila u protekle četiri godine Splićanima je pokazala na svečanosti otvorenja Splitskog ljeta, ali i baletni ansambl kojem je i sama pripadala do odlaska na studij u Ameriku.

Jamie Oliver – Za svečano otvorenje Splitskog ljeta ispekla sam četiri vrste kolačića, a čini mi se da su se svima najviše svidjele košarice od krokanta punjene čokoladnom kremom. To su, inače, slastice spravljene prema starim i već pomalo zaboravljenim receptima uz dodatak pokojeg novog sastojka. Naime, ovaj studij koji pohađam bazira se na francuskoj kuhinji i klasičnim kolačima. Primjerice, krokant radim s lješnjacima a ne bademima, a moja “točka na i” je mousse od lješnjaka. Većinu tih slatkih tajni naučila u Demelu, tristo godina staroj bečkoj slatičarnici gdje sam nakon prve godine bila na četveromjesečnoj praksi – kaže Tea Mamut te otrkiva kako se po završetku studija namjerava vratiti u Split pa je već dogovorila suradnju s Marinom Wallner, vlasnicom srednje škole za gastronomiju i ugostiteljstvo Oliva allegra. Buduće kuhare Tea će podučavati posebnim vještinama poput kulinarske matematike, jednog od njoj najdražih predmeta sa studija, zahvaljujući kojem danas zna točno procijeniti potrebnu količinu nekog sastojka.

– Moji roditelji nadali su se da ću upisati stomatološki fakultet, jer mi je i mama zubotehničarka, ali kako sam odmalena voljela mijesiti kolače a i veliki mi je uzor Jamie Oliver, nisu se previše iznenadili kad sam im rekla da namjeravam studirati kulinarstvo. O CIA -u sam doznala iz jedne televizijske emisije, a šestomječeno iskustvo koje je bio uvjet za upis, stekla sam u restoranu “Noštromo” poznatog splitskog kuhara Zlatka Marinovića. I nimalo se nisam razočarala. Na institutu imamo sve moguće, i najnovije, aparate, a naša menza podsjeća me na onu iz filma o Harryju Potteru. Sve će mi to nedostajati kad dobijem diplomu. Baš kao i New York. To je divan grad s najboljim restoranima na svijetu u kojima sam otrkila pravo bogatstvo novih jela i okusa.

Dolores Tolić

Linker
27. travanj 2024 03:16