Matavulj_Brekalo_140412_800
SRCE RUŽE VJETROVA
Stojan Matavulj: Na ulici za mnom viču – Kerume!
13.04.2012. 0 gloria

Daj, bavi se glumom, radi nešto u ži­­­vo­­tu! – savjetovao je Stojanu Ma­­tavulju (51) njegov otac koji glumački posao nije smatrao nesigurnim i, poput većine roditelja, nepoželjnim za vlastito dijete. Kako Stojan u Elektrotehničkoj školi u Splitu ni­­­­je bio osobito vješt sa strujom i tehnikom, njegov otac, agronom, koji je svirao jazz i cijenio glu­­mce i glazbenike, nastojao ga je usmjeriti prema teatru koji ga dotad nije baš previše zanimao.

No, poslušao je oca i na kraju se s kazalištem našao na istoj valnoj dužini. Stojan Matavulj, koji u “Ruži vjetrova” glumi markantnog i autoritativnog građevinskog poduzetnika Stipu Odaka, već je 24 godine član varaždinskog HNK. No, zbog snimanja RTL-ova serijala prije deset mje­seci privremeno se vratio kući, u Split.

- Neraskidivo sam vezan sa Spli­tom: mama mi živi ovdje, tu su mi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, sa splitskom kolegicom Ari­janom Čulinom lani sam na­­p­ravio stand up cabaret “Bluz guz”. No, u svom sam gradu zap­ravo gastarbajter jer obitelj mi je u Varaždinu – kaže Stojan Ma­­ta­vulj koji nije ni fetivi Spli­ća­nin.

Rođen je, nai­me, u Novom Sa­­du, gdje je njegov otac, Spli­ća­nin Branko Mata­vulj, studirao agronomiju i zaljubio se u njegovu majku Smilju. S deset dana ro­­ditelji su ga donijeli u Split.

Stojanovi kazališni počeci ve­­za­­ni su uz Glumački studio u Spli­tu, u kojem ga je otac gledao jedini put, jer ubrzo poslije toga je umro. Nakon završene akademije u Zagrebu vratio se u Split, a cijela nje­­gova generacija sa studija – Sen­ka Bulić, Frane Perišin, Joško Ševo, Si­­niša Popović, Tomislav Mar­­­­tić, Vesna Orel - ubrzo se razišla. Stojan je nakon Zagreba završio u Varaždinu.

- Sjećam se da sam prvu ulogu, grofa Šan­dora u komediji “Hipokond­rijakuš”, odigrao na stranom jeziku, starokajkavskom. Apsolutno nisam razumio niti jednu riječ. Svi su mi pomagali da naučim napamet tekst, a ka­­ko mi komedije idu od ruke, nekako sam se snašao – veli Stojan Matavulj koji je s vremenom svladao kajkavski, ali samo za scenu. Privatno ni­­kad ne “kajka”. Čak ni sa suprugom, Varaždinkom Bran­kom.

- Supruga mi je potpuna suprotnost, ona me drži na zemlji, jer ja bih kao balon pun helija ot­­plo­­vio… – priznaje glumac, otac trojice sinova. Naj­­stariji sin Simon Erceg (25), iz prvog braka, student je prava u Splitu, a u Varaždinu su rođeni Branko, maturant koji želi studirati medicinu, i 13-godišnji Igor.

Na snimanju “Ruže vjetrova” najviše vremena provodi sa svojom TV obitelji Odak: Ni­­ves Ivanković, koja mu glumi ses­tru, Matkom Knešaurekom i Tomislavom Čubelićem, koji igraju njegove sinove, te svojom televizijskom suprugom Mirelom Brekalo. S njom je sad već drugi put u braku. Prvi put mu je bila žena u komediji “Volim Nofru”, koju je Stojan Matavulj prije tri godine režirao na Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom kazalištu.

- Kad smo se ugledali na probnom snimanju, nismo se mogli prestati smijati. Odmah smo profunkcionirali kao par – kaže Stojan Matavulj i dodaje:

- Premda svoj lik nisam radio prema splitskom gradonačelniku, često Stipu Odaka uspoređuju sa Željkom Kerumom, i na ulici za mnom znaju vik­nuti – Kerume!

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o Stojanu Matavulju. Više pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 901) ili se pretplatite na PDF izdanje.

21.10.2014.
NY: VICTORIA'S SECRET FASHION SHOW AFTER PARTY

Debbie Harry: Ne bih bila sretna da sam vodila “normalan” život

Pjevačica legendarne američke grupe Blondie, Debbie Harry (69),...

21.10.2014.
poduzetnice

Tko su najuspješnije poduzetnice među poznatim zvijezdama?

Mnoge poznate zvijezde svoj su status i slavu...

21.10.2014.
Alma_i_Amar Bukvić_00

Alma i Amar Bukvić otkrili da čekaju sina

Glumac i PR stručnjakinja očekuju svoje prvo dijete,...

0
komentara

Connect with Facebook