Matavulj_Brekalo_140412_800
SRCE RUŽE VJETROVA
Stojan Matavulj: Na ulici za mnom viču – Kerume!
13.04.2012. 0 gloria

Daj, bavi se glumom, radi nešto u ži­­­vo­­tu! – savjetovao je Stojanu Ma­­tavulju (51) njegov otac koji glumački posao nije smatrao nesigurnim i, poput većine roditelja, nepoželjnim za vlastito dijete. Kako Stojan u Elektrotehničkoj školi u Splitu ni­­­­je bio osobito vješt sa strujom i tehnikom, njegov otac, agronom, koji je svirao jazz i cijenio glu­­mce i glazbenike, nastojao ga je usmjeriti prema teatru koji ga dotad nije baš previše zanimao.

No, poslušao je oca i na kraju se s kazalištem našao na istoj valnoj dužini. Stojan Matavulj, koji u “Ruži vjetrova” glumi markantnog i autoritativnog građevinskog poduzetnika Stipu Odaka, već je 24 godine član varaždinskog HNK. No, zbog snimanja RTL-ova serijala prije deset mje­seci privremeno se vratio kući, u Split.

- Neraskidivo sam vezan sa Spli­tom: mama mi živi ovdje, tu su mi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, sa splitskom kolegicom Ari­janom Čulinom lani sam na­­p­ravio stand up cabaret “Bluz guz”. No, u svom sam gradu zap­ravo gastarbajter jer obitelj mi je u Varaždinu – kaže Stojan Ma­­ta­vulj koji nije ni fetivi Spli­ća­nin.

Rođen je, nai­me, u Novom Sa­­du, gdje je njegov otac, Spli­ća­nin Branko Mata­vulj, studirao agronomiju i zaljubio se u njegovu majku Smilju. S deset dana ro­­ditelji su ga donijeli u Split.

Stojanovi kazališni počeci ve­­za­­ni su uz Glumački studio u Spli­tu, u kojem ga je otac gledao jedini put, jer ubrzo poslije toga je umro. Nakon završene akademije u Zagrebu vratio se u Split, a cijela nje­­gova generacija sa studija – Sen­ka Bulić, Frane Perišin, Joško Ševo, Si­­niša Popović, Tomislav Mar­­­­tić, Vesna Orel - ubrzo se razišla. Stojan je nakon Zagreba završio u Varaždinu.

- Sjećam se da sam prvu ulogu, grofa Šan­dora u komediji “Hipokond­rijakuš”, odigrao na stranom jeziku, starokajkavskom. Apsolutno nisam razumio niti jednu riječ. Svi su mi pomagali da naučim napamet tekst, a ka­­ko mi komedije idu od ruke, nekako sam se snašao – veli Stojan Matavulj koji je s vremenom svladao kajkavski, ali samo za scenu. Privatno ni­­kad ne “kajka”. Čak ni sa suprugom, Varaždinkom Bran­kom.

- Supruga mi je potpuna suprotnost, ona me drži na zemlji, jer ja bih kao balon pun helija ot­­plo­­vio… – priznaje glumac, otac trojice sinova. Naj­­stariji sin Simon Erceg (25), iz prvog braka, student je prava u Splitu, a u Varaždinu su rođeni Branko, maturant koji želi studirati medicinu, i 13-godišnji Igor.

Na snimanju “Ruže vjetrova” najviše vremena provodi sa svojom TV obitelji Odak: Ni­­ves Ivanković, koja mu glumi ses­tru, Matkom Knešaurekom i Tomislavom Čubelićem, koji igraju njegove sinove, te svojom televizijskom suprugom Mirelom Brekalo. S njom je sad već drugi put u braku. Prvi put mu je bila žena u komediji “Volim Nofru”, koju je Stojan Matavulj prije tri godine režirao na Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom kazalištu.

- Kad smo se ugledali na probnom snimanju, nismo se mogli prestati smijati. Odmah smo profunkcionirali kao par – kaže Stojan Matavulj i dodaje:

- Premda svoj lik nisam radio prema splitskom gradonačelniku, često Stipu Odaka uspoređuju sa Željkom Kerumom, i na ulici za mnom znaju vik­nuti – Kerume!

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o Stojanu Matavulju. Više pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 901) ili se pretplatite na PDF izdanje.

16.04.2014.
Ashton_Kutcher_i_Mila_Kunis_00

Mila Kunis i Ashton Kutcher očekuju djevojčicu

Slavni glumački par koji se nedavno zaručio i...

16.04.2014.
Lorde_00

Lorde: Ženstvena sam, ali volim mušku odjeću

Mlada pjevačica krasi naslovnicu svibanjskog časopisa Teen Vogue...

16.04.2014.
Screen-Shot-2014-01-07-at-8.34.58-PM

Top 10 najutjecajnije djece svoga vremena

My1stYears.com objavio je popis deset najutjecajnijih mališana na...

16.04.2014.
Paul_Walker_800

Braća pokojnog Paula Walkera angažirani u Brzim i žestokim 7

Nakon tragične pogibje Paula Walkera 30. studenog 2013....

0
komentara

Connect with Facebook