SRCE RUŽE VJETROVA

Stojan Matavulj: Na ulici za mnom viču - Kerume!

Daj, bavi se glumom, radi nešto u životu! – savjetovao je Stojanu Matavulju (51) njegov otac koji glumački posao nije smatrao nesigurnim i, poput većine roditelja, nepoželjnim za vlastito dijete. Kako Stojan u Elektrotehničkoj školi u Splitu nije bio osobito vješt sa strujom i tehnikom, njegov otac, agronom, koji je svirao jazz i cijenio glumce i glazbenike, nastojao ga je usmjeriti prema teatru koji ga dotad nije baš previše zanimao.

No, poslušao je oca i na kraju se s kazalištem našao na istoj valnoj dužini. Stojan Matavulj, koji u “Ruži vjetrova” glumi markantnog i autoritativnog građevinskog poduzetnika Stipu Odaka, već je 24 godine član varaždinskog HNK. No, zbog snimanja RTL-ova serijala prije deset mjeseci privremeno se vratio kući, u Split.

– Neraskidivo sam vezan sa Splitom: mama mi živi ovdje, tu su mi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, sa splitskom kolegicom Arijanom Čulinom lani sam napravio stand up cabaret “Bluz guz”. No, u svom sam gradu zapravo gastarbajter jer obitelj mi je u Varaždinu – kaže Stojan Matavulj koji nije ni fetivi Splićanin.

Rođen je, naime, u Novom Sadu, gdje je njegov otac, Splićanin Branko Matavulj, studirao agronomiju i zaljubio se u njegovu majku Smilju. S deset dana roditelji su ga donijeli u Split.

Stojanovi kazališni počeci vezani su uz Glumački studio u Splitu, u kojem ga je otac gledao jedini put, jer ubrzo poslije toga je umro. Nakon završene akademije u Zagrebu vratio se u Split, a cijela njegova generacija sa studija – Senka Bulić, Frane Perišin, Joško Ševo, Siniša Popović, Tomislav Martić, Vesna Orel – ubrzo se razišla. Stojan je nakon Zagreba završio u Varaždinu.

– Sjećam se da sam prvu ulogu, grofa Šandora u komediji “Hipokondrijakuš”, odigrao na stranom jeziku, starokajkavskom. Apsolutno nisam razumio niti jednu riječ. Svi su mi pomagali da naučim napamet tekst, a kako mi komedije idu od ruke, nekako sam se snašao – veli Stojan Matavulj koji je s vremenom svladao kajkavski, ali samo za scenu. Privatno nikad ne “kajka”. Čak ni sa suprugom, Varaždinkom Brankom.

– Supruga mi je potpuna suprotnost, ona me drži na zemlji, jer ja bih kao balon pun helija otplovio… – priznaje glumac, otac trojice sinova. Najstariji sin Simon Erceg (25), iz prvog braka, student je prava u Splitu, a u Varaždinu su rođeni Branko, maturant koji želi studirati medicinu, i 13-godišnji Igor.

Na snimanju “Ruže vjetrova” najviše vremena provodi sa svojom TV obitelji Odak: Nives Ivanković, koja mu glumi sestru, Matkom Knešaurekom i Tomislavom Čubelićem, koji igraju njegove sinove, te svojom televizijskom suprugom Mirelom Brekalo. S njom je sad već drugi put u braku. Prvi put mu je bila žena u komediji “Volim Nofru”, koju je Stojan Matavulj prije tri godine režirao na Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom kazalištu.

– Kad smo se ugledali na probnom snimanju, nismo se mogli prestati smijati. Odmah smo profunkcionirali kao par – kaže Stojan Matavulj i dodaje:

– Premda svoj lik nisam radio prema splitskom gradonačelniku, često Stipu Odaka uspoređuju sa Željkom Kerumom, i na ulici za mnom znaju viknuti – Kerume!

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o Stojanu Matavulju . Više pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 901) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
18. travanj 2024 20:28