DINASTIJA MIHALJEVIĆ

Zeko repa uz potočić

Najpopularnija dječja pjesma, “Zeko i potočić”, koju je prije 55 godina skladao i tekst joj napisao Branko Mihaljević, sve tri generacije njegovih potomaka okupila je u crtiću od četiri i pol minute, djelu majstora animacije Milana Blažekovića, autora “Čudesne šume” i “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića”.

Za animirani film “Zeko i potočić”, u produkciji Zagreb filma, autorov sin Mario (58) napisao je scenarij, unuk Branimir (34) skladao je rap verziju pjesme (izvodi je Ante Cash), dok originalnu pjesmu pjevaju praunuci, 10-godišnji Marko i osmogodišnji Matej, uz podršku djevojaka iz grupe Feminem. Crtić će se premijerno prikazati 15. svibnja u Osijeku, dan prije početka Dječjeg glazbenog festivala Zeko i potočić u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. To je svojevrstan hommage skladatelju i radijskom uredniku Branku Mihaljeviću (1931.-2005.), rođenom Zagrepčaninu koji je cijeli život proveo u Osijeku gdje je ostavio neizbrisiv trag, pa su ga sugrađani izabrali za Osječanina 20. stoljeća.

‘To je stara narodna pjesma’

Mario Mihaljević, radijski novinar i skladatelj, legendarnu je pjesmu prvi put čuo kao trogodišnjak, čim ju je njegov otac napisao za jednu dječju priredbu u Osijeku. Organizatori su ga gotovo prisilili da to učini: zatvorili su ga u studio i pjesma je nastala za dvadesetak minuta. Da bi provjerio je li dobra, otpjevao ju je sinu.

– Rasplakao sam se – priča Mario – zbog zekine tužne sudbine, no sutradan sam je već i sam pjevao. Pjesmu svi znaju po interpretaciji Zdenke Vučković, koja ju je kasnije snimila, no prva ju je izvodila osječka pjevačica Olgica Miler sa Zabavnim orkestrom Radio Osijeka pa se preko radiovalova za nju čulo od Kanade do Australije. Sjećam se da smo u ljeto 1958., kad mi je bilo sedam godina, tata i ja na Pelješcu čuli dječaka koji je, čuvajući ovce, pjevao “Zeku”. Tata ga je pitao odakle zna tu pjesmu, jer je Zdenka Vučković tada još nije bila snimila. Dječak mu je rekao: “To je stara narodna pjesma”.

Zbog takve pohvale moj otac mu je darovao tranzistor. Inače, Olgica Miler je bila moja krsna kuma, kao i krsna kuma mom sinu Branimiru. I Branimir, glazbeni producent i skladatelj, odrastao je sa “Zekom”, a i njegovim sinovima Marku i Mateju obilježila je djetinjstvo. Oba dječaka naslijedila su obiteljski glazbeni gen: Marko uči svirati klavir, a Matej violinu. Lani je Marko zapjevao i na prvom festivalu Zeko i potočić, osnovanom u znak sjećanja na njegova pradjeda. Sa skladbom “Tri rockera”, koju su za njega napisali djed Mario i otac Branimir, proglašen je najrokerom.

Ove godine, pak, nastupaju mlađa djeca Marija Mihaljevića, iz njegova drugog braka, devetogodišnji Matko i sedmogodišnja Marija. Izvode tatine skladbe: Matko pjesmu “Ista pitanja”, a Marija “Molim vas, lovci”. Festival se, inače, otvara pjesmom “Zeko i potočić” koju izvodi jedan poznati pjevač: lani je to bila Vanna, a ove godine će to biti Denis Dumančić.

Jagoda Zamoda

Linker
19. travanj 2024 19:32