UPOZORENJE SAD-a

Blinken: Imamo dokaze da Kinezi pokušavaju utjecati na ishod predsjedničkih izbora

Peking je tijekom trodnevne turneje američkog šefa diplomacije znakovito počeo modernizaciju svoje vojske s ciljem "pobjede u budućim ratovima"

Antony Blinken

 Wang Zhao/Afp

- SAD posjeduje dokaze da Kina pokušava utjecati na ishod ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora, zbog čega koristim ovu priliku da Pekingu poručim kako to nismo spremni tolerirati - upozorenje je to koje je ovoga petka iznio američki šef diplomacije Antony Blinken tijekom trodnevne turneje po Kini. Drugi je to put u manje od godinu dana da je čelnik State Departmenta, i svojevrsna desna ruka američkog predsjednika Joea Bidena, otišao u Kinu, što je podcrtalo ne samo važnost sino-američkih bilateralnih odnosa nego je i dodatno naglasilo tenzije koje tinjaju na relaciji Washington - Peking.

Očekivano, Peking oštro negira bilo kakve aktivnosti, kao i samo postojanje motivacije da to čini.

Blinken je u ime Bidenove administracije od Kine tražio da obustavi svoju (vojnu) podršku Rusiji na ukrajinskim bojištima.

Modernizacija PLA

Točno u tjednu kada je šef američke diplomacije u Kini pokušavao sanirati narušene bilateralne odnose sila, Peking je inicirao prvu fazu modernizacije i reorganizacije svoje vojske, u sklopu čega će poseban naglasak biti stavljen na unapređenje vojne tehnologije te korištenje umjetne inteligencije pri ratovanju. Cilj je od kineske narodne armije, PLA, učiniti sofisticiranu vojsku sposobnu "ne samo boriti se, već i pobijediti, u svakom obliku budućeg modernog ratovanja".

Konteksta radi, Peking se zakulisno priprema za invaziju na Tajvan, koja bi se prema procjeni sinologa i američkih obavještajnih službi mogla dogoditi najkasnije do 2027. Naime, Xi Jinping je na primjeru ruske avanture u Ukrajini naučio dragocjenu lekciju - pobjeda mora biti osigurana i prije samog početka vojne akcije, zato što se u suprotnom riskira stabilnost čitavog režima.

image

Kineski predsjednik Xi Jinping

Li Gang/Xinhua Via Afp

Do tada je izgledno da će se po Pacifiku učestalo zveckati oružjem kako bi se susjedi, s kojima Kina već godinama njeguje prilično komplicirane odnose prepune teritorijalnih sporova, naviknuli na "novo normalno".

Kineska Komunistička partija Tajvan, demokratsku otočnu državicu na Pacifiku, smatra dijelom svog "povijesnog teritorija" unatoč tome što ga nikad službeno nije kontrolirala, zbog čega je Xi Jinping svojim sunarodnjacima obećao "povijesno ujedinjenje"; milom ili silom.

Četiri okosnice vojske

Prema informacijama koje je javnosti putem režimskog glasila, Xinhua, obznanio glasnogovornik obrane Wu Qian, PLA će se po novome sastojati od četiri zasebna vojna roda; kopnene vojske, mornarice, ratnog zrakoplovstva i balistike, kojoj će pripadati i kineski nuklearni arsenal.

image
Wang Zhao/Afp

Poznavatelji logike funkcioniranja kineske narodne armije tvrde da je ova reforma prvenstveno fokusirana na to da se Xi Jinpingu omogući direktna kontrola nad svim strateški važnim ograncima vojske. Dosad je, naime, nadzor posredno vršio poseban odbor, što šefu svih šefova s rastućim teritorijalnim apetitima nije baš bilo po volji, zbog čega će, odsad, kontrola nad tim vojnim ograncima biti direktno pod ingerencijom predsjednika.

Potez je to kojim se omogućilo i ostvarenje šireg kineskog cilja; vrsnijeg korištenja umjetne inteligencije i drugih oblika sofisticirane tehnologije u "ratovima budućnosti". Naime, reforma je utemeljena na carte blancheu usvojenom 2019., u kojem Komunistička partija naglašava važnost vojne primjene naprednih tehnologija, poput umjetne inteligencije i kibernetike.

"Moderni ratovi su natjecanja između sustava i struktura u kojima kontrola nad informacijama ujedno znači i kontrolu nad ratnom inicijativom", piše PLA Daily, službeno glasilo kineske vojske.

image
Cfoto/Nurphoto Via Afp

Vojna čistka

Zanimljiva crtica ove reforme jest i činjenica da joj je prethodila čistka. Naime, Xi Jinping je prošle godine protiv svih ključnih vojnih dužnosnika podignuo optužnice zbog "sumnje na korupciju", čime su likvidirani svi generali koji nisu bili po volji režima. U tom je kontekstu ponajviše stradala upravo balistika; elitna postrojba čija je zadaća bila nadzirati razvoj sofisticiranog arsenala kineskih raketa.

Dobri poznavatelji kineskih vojnih prilika tvrde da ovakav tip reorganizacije nije toliko rezultat optužnica za korupciju, koliko je svojevrsno javno priznaje da dosadašnji sustav nije najbolje funkcionirao.

Ovoga će puta kormilo preuzeti bivši zamjenik raspuštene jedinice SSF, Bi Yi, a sekundirat će mu Li Wei, dosadašnji politički povjerenik tog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:29