Foto: John Pavlish / PR
SARAJEVO U ZAGREBU

Brojni poznati na završetku Ja BiH...5 dana Sarajeva u Zagrebu

Pet dana Zagreb je živio u duhu Sarajeva zahvaljujući  Ja BiH festivalu. Pod simboličnim nazivom “5 dana Sarajeva u Zagrebu”, na atraktivnim zagrebačkim lokacijama održale su se predstave, premijere i projekcije filmova, izložbe, promocije knjiga, koncerti i gastro druženja.

Festival je započeo u Galeriji Velvet u kojoj se održao Urbani piknik pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, koje su uz gastro delicije Bosne i Hercegovine vodile razgovore o kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva. Prvu večeri obilježio je koncert glazbenika iz Tuzle Vedrana Šimića i pijanista Darijana Ivezića iz Zagreba, plesna točka balerine Nadže Pušilo iz Udruženja umjetnika Bell Arte Sarajevo i gastro showo Gabriele Ključe i Igora Gudana. Kroz 5 dana svi posjetitelji mogli su uživati u brojnim izložbama, koncertima, predstavama kao i radionicama za djecu. U sklopu književne večeri održana je promocija knjige Borisa Lalića koju je moderirala Milana Vlaović, zatim kabare Magacin Kabare i kreativne radionice za najmlađe pod nazivom Mali Magacin Kabare. Za glazbeni program bio je zadužen rock bend iz Sarajeva Billy Andol.

Svi ljubitelji filma mogli su uživati u brojnim filmskim izdanjima, dok je u subotu održana večer filmova producentske kuće Spiritus Movens. Prikazan je kratkometražni Belladonna”, u Veneciji nagrađene redateljice Dubravke Turić, a održana je i svečana premijera filma “Naša svakodnevna priča“ redateljice Ines Tanović. Subota je bila rezervirana za Galeriju Kranjčar i izložbu u sklopu ciklusa Mentalni sklop / Bojan i Dalida Hadžihalilović / Enjoy Sara-Jevo, DESIGN TRIO, Razglednice iz Sarajeva 1993. Festival je završen filmom „ Smrt u Sarajevu“ redatelja Danisa Tanovića.

Fotografije: John Pavlish/Promo

Linker
23. travanj 2024 12:50