Tink Things

Inteligentni namještaj za djecu s hrvatskim potpisom koji osvaja nagrade

Ovog četvrtka, 1. lipnja 2017. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba "Tink Things - dizajn i senzorna inteligencija" mlade dizajnerice Dorje Benussi.

Izložba će temeljito predstaviti istoimeni projekt i seriju proizvoda, ali i dati uvid u izuzetno važnu temu uloge dizajna u razvoju djece na području senzorne inteligencije. U tom smislu, ona je prije svega didaktičke prirode – ne prikazuje samo namještaj ovjenčan s nekoliko važnih strukovnih nagrada, već funkcionira kao ambijent za učenje o problematici dizajna za djecu u kontekstu senzorne inteligencije te jasno prikazuje čitav projekt iznutra, u svim njegovim fazama nastajanja.

Naime, dizajnerica Dorja Benussi je osmislila je senzorno inteligentni namještaj Tink Things izvorno projektiran u sklopu diplomskog rada dok njime danas osvaja brojne nagrade. Posljednju u nizu osvojila je na nedavno završenom Tjednu dizajna Zagreb. Kolekcija trenutno sadrži stolice Ika i Mia te stol Cufi, a svaki od komada na svoj način pomaže djeci.

"Inkluzivni pristup u stvaranju senzomotornog namještaja u obzir uzima različite osjetne potrebe, koristeći terapeutske principe kod oblikovanja unificirane okoline prikladne svima. Prostori dizajnirani na ovaj način uglavnom su rezervirani za terapijske ustanove. Mi vjerujemo da bi svaka dječja, a pogotovo školska okolina, trebala slijediti iste dizajn smjernice. Kvalitetno usmjerena interakcija s prostorom, pokret i igra u velikoj mjeri utječu na rast i razvoj, koncentraciju i sposobnost učenja kod sve djece. To je slučaj neovisno o tome ima li dijete teškoće u senzornoj obradi ili ne." objasnila je Dorja Benussi svoje razmišljanje prilikom stvaranja ovih stolica.

Mia

Facebook Tink Things

Mia stolica se fokusira na djecu koja su senzorno osjetljiva, a mogu biti aktivna ili pasivna u svojoj interakciji s okolinom. Nefiksirano sjedalo od rastezljive tkanine potiče koncentraciju nježnim ljuljanjem i smiruje tehnikom dubokog pritiska. Ako je dijete preopterećeno, može podići "čahuru" i djelomično se izolirati. Stolicu mogu koristiti svi, ali je prvenstveno namijenjena djeci koja trebaju umirenje i izolaciju da bi dobro funkcionirali u grupi.

Ika

Facebook Tink Things

Ika stolica je prikladna za djecu koja trebaju puno stimulacije iz okoline, a koja su pasivna ili aktivna u svojoj interakciji s prostorom. Njena sjedalica je zapravo ljuljačka, koja ne samo da dopušta, već ohrabruje konstantno ljuljanje i skakutanje. Stolica je zabavna svoj djeci, ali je prvenstveno namijenjena poticanju koncentracije i sposobnosti učenja kod djece koja trebaju puno stimulacije iz okoline da bi funkcionirali dobro.

Cufi stol

Cufi radni stol nadopunjuje obje stolice, čineći sjedenje, učenje i slušanje lakšim i zabavnijim za svu djecu. Prilagodljiv kut njegove ploče omogućuje kraći vidni kut koji je potreban za zdravije sjedenje tokom pisanja, crtanja i čitanja. Ploča stola također služi i kao ploča za flomastere, spremište, stalak za knjige ili bilo što čega se možete sjetiti.

Facebook Tink Things

Linker
19. travanj 2024 07:42