Getty Images, iStock
PROTIV SEKSUALNOG NASILJA

Metro u Meksiku uveo je 'seksistička' sjedala za muškarce

U Meksiku je pokrenuta nova kampanja protiv seksualnog uznemiravanja, a dio nje i posebno sjedalo u podzemnoj željeznici, takozvano 'seksističko' sjedalo samo za muškarce – dio kojega su prsa i penis.

Sjedalo je napravljeno kako bi muškarcima u javnom prijevozu bilo jednako neugodno kao što je inače ženama i, ako je suditi prema videu, uspjelo je. Muškarci su ili svjesno izbjegavali sjesti na ovo mjesto ili bi sjeli ako ne bi shvatili o čemu je riječ, ali bi skočili kao opareni čim bi primijetili da je nešto neobično.

Na podu ispred sjedala je poruka muškarcima na kojoj piše – "Nije ugodno sjediti na ovom mjestu, ali ta je neugoda neusporediva sa seksualnim nasiljem koje žene doživljavaju svaki dan." Ova je poruka ubrzo postala viralna što znači da kampanja itekako ima smisla.

Prema podacima iz videa, devet od deset žena u Mexico Cityju je doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, ali Meksiko nije jedina država koja je odlučila progovoriti o ovom problemu. Početkom ožujka je i TFL, londonski javni gradski prijevoz, pokrenuo inicijativu kojom žele ohrabriti žene da prijave svako seksualno uznemiravanje.

Linker
20. travanj 2024 00:56