Instagram
DIZAJN INTERIJERA

Petra Kurtela prijateljima uređuje stanove - i to izgleda fantastično!

Zagrebačka glumica nedavno je po prvi put postala majka, pa sada uz svoju ljubav prema glumi, gaji i onu prvotnu – ljubav prema djetetu. No, mnogi ne znaju da svestrana 34-godišnjakinja osjeća i veliku strast prema svom dizajnerskom hobiju koji je nas u potpunosti oduševio.

Petra Kurtela široj je javnosti postala poznata još prije 10-ak godina ulogom u sapunici “Zabranjena ljubav”. Nakon završetka studija na Umjetničkoj akademiji posvetila se ponajviše kazalištu, a posao ju je doveo i do ljubavi. Naime, u predstavi ‘Glumice i to’ zapazio ju je Igor Banović, arhitekt i game-developer s kojim je posljednje četiri godine u vezi, a potkraj kolovoza dočekali su i svoje prvo dijete, dječačića Relju.

Sretna mlada obitelj u ljubavi i skladu uživa u svom zagrebačkom stanu koji je Petra uredila s puno ljubavi i stila. No, uređenje vlastitog životnog prostora uslijedilo je nakon iskustva kojeg je stekla pri uređenju stana za svog prijatelja, ali i članove obitelji. Glumica se, naime, posljednjih godina ozbiljnije upustila u dizajnersku sferu kojoj je oduvijek naginjala – uređenje interijera.

Uzevši u obzir da dolazi iz obitelji koja je prožeta umjetnošću – njezina je mama Ivančica akademska slikarica, a sestra Nina konceptualna umjetnica – doista ne čudi da i Petra ima smisao za lijepo. Prvi pothvat kojim je to pokazala i dokazala bio je uređenje prijateljevog stana u Bukureštu. Petra je odabrala pločice za hodnik i kuhinju te osmislila potpuni make-over kupaonice.

Privatni album
Prijateljev stan u Bukureštu

Privatni album
Prijateljev stan u Bukureštu

- Krenula sam vrlo ambiciozno, ali se ubrzo potraga za materijalima u Rumunjskoj pokazala noćnom morom. Ograničeni budgetom i vremenom morali smo improvizirati. Za kupaonicu sam osmislila mozaik inspiriran mapom podzemnih željeznica – ispričala nam je glumica i podijelila kako je majstor koji je na projektu radio “skoro pao u nesvijest” kad je video kakav ga posao čeka. Petra je s njim surađivala na relaciji Zagreb – Bukurešt, šaljući mu nacrte sa smjernicama od kojeg do kojeg zida rezati pločice kako bi u konačnici izgledale onako kako je zamislila.

- Naravno da majstor nije poslušao i već sam tad shvatila koliko je važno biti prisutan za vrijeme trajanja radova – otkrila nam je Petra.

Kod odabira stila, glumica preferira "spajanje nespojivog". To ju, kaže, zabavlja, a pri uređenju prostora pokušava se maksimalno prilagoditi njegovoj namjeni, funkcionalnosti te već zadanoj arhitekturi. Primjerice, na potpuno drugačije načine uredila je kuću za iznajmljivanje, stan za život ili pak novogradnju izgrađenu na temelju stana iz ’30-tih godina prošlog stoljeća.

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

Inspiraciju pri uređenju pronalazi na internetskim stranicama ili časopisa koji se bave interijerima, no, kaže kako joj ni bez njih iste ne bi nedostajalo.

- I bez sugestija časopisa i stranica imala bi dovoljno inspiracije, ali jednostavno volim gledati lijepo uređene prostore, pojašnjava Petra i dodaje kako joj ideja zapravo uvijek proizađe iz zadanog prostora te se kasnije nadograđuje sama od sebe.

Upitavši ju pronalazi li poveznicu između svog primarnog zanimanja i hobija kojem se strastveno posvetila, glumica odgovara kako očita veza ne postoji, no neka se pravila mogu primijeniti kod svih kreativnih zanimanja.

- Trudim se u svemu biti hrabra i riskirati, jer to uvijek urodi plodom, otkrila nam je 34-godišnjakinja.

Sobu za svoje novorođeno djetešce nije imala priliku uređivati jer, kako kaže, u trenutku kad je kupovala stan nije planirala prinovu. Srećom, spavaća soba dovoljno je prostrana i dobro osmišljena kako bi omogućila savršen kutak za malenog Relju.

Privodeći razgovor kraju, Petra otkriva kako ne bi voljela da ju javnost percipira kao ženu koja uređuje stanove. To joj, kaže, zvuči preozbiljno i skromno nadodaje kako je, kao i većina ljudi, sama uredila svoj stan, a ukazale su se prilike i za pomoć i sugestije dragim ljudima.

- Moj je najveći talent u baratanju malim budžetom, a to je ono što se ljudima sviđa. Mnoge komade namještaja osmislila sam sama i izradila ih u tvrtki svog tate Petra koji je po zanimanju inženjer strojarstva, pojasnila je glumica i otkrila kako je na raspolaganju imala materijale poput oksidiranog bakra, inoxa, mesinga ili pak sirovog željeza, a svi ti materijali u vidu lustera ili nekih drugih komada čine prostor bogatijim i podižu cjelokupni dojam, a sve u okviru zadovoljavajućeg troška.

Za konačni savjet svima onima koji se namjeravaju odlučiti na osmišljavanje ili preuređenje svog životnog prostora Petra poručuje:

- Imajte na umu svoje potrebe, želje i stil života. Razmišljajte o funkcionalnosti i zapamtite da ne možete pretjerati s jednim – ugradnjom utičnica za struju, sa smiješkom je zaključila mlada mama, glumica, i, strastvena obožavateljica svog hobija za koji je, čini nam se – stvorena!

U nastavku zavirite u Petrin dom koji je u potpunosti uredila sama:

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

Linker
19. travanj 2024 22:19