INTERIJERI

U carstvu mramora: Najluksuzniji materijal vraća se u interijere

Dizajneri ga vole zbog izdržljivosti, ljepote i neponovljivog uzorka te - nadahnuti mogućnostima modeliranja 3D tehnologijom - stvaraju atraktivne naslonjače, svjetiljke, satove...

Mramor je jedan od najluksuznijih prirodnih materijala, cijenjen i zbog izdržljivosti, i zbog ljepote. Iako na njegov prvi spomen razmišljamo o klasičnim formama, on itekako može izgledati suvremeno. Popularizirali su ga, naime, arhitekti kao što su Mies van der Rohe, Eero Saarinen i drugi, ali ne samo za podne i zidne obloge, već i za namještaj koji su sami dizajnirali. Veliki povratak mramora u svijet interijera poklapa se s polaganim, ali sigurnim krajem financijske krize, što ponovno u prvi plan stavlja luksuz.

Stone stropna lampa, dizajn Tom Dixon www.tomdixon.net; Zidni sat iz kolekcije Living Bo Concept; Polica Fad, dizajn Zuiver Dizajnholik (620 kn); Zidna obloga Petraform Kamen centar; Stol Saarinen, dizajn Eero Saarinen www.knoll.com; Flos stolna lampa Snoopy, dizajn Achille&Pier Giacomo Castiglioni Centar rasvjete

Kako bi se ovom iznimno tvrdom i hladnom materijalu dala mekoća i toplina, najčešće ga se kombinira s drvom. Od metala, najbolje se slaže s matiranim mesingom zbog njegovog zlaćanog, a opet nenametljivog sjaja. A premda je mramor zbog svojih svojstava najčešće korišten kao ploča za stol, danas se nalazi gotovo svagdje: na satovima, kuhinjskim sitnicama, policama i svjetiljkama. Budući da nije jednobojan, dizajnerima je privlačan za stilske i kolorističke kombinacije. Dodatan je izazov i njegova nepredvidljivost - pri obradi, naime, često puca. No dok je nekada Michelangelo čekićem i dlijetom "oslobađao skulpture zatočene u bloku kamena", danas se mramor začudnom lakoćom modelira uz pomoć 3D tehnologije.

Daska za rezanje Emmezeta (129,99 kn); Muuto podmetač Groove, dizajn Hallgeir Homstvedt, Modus (383 kn); Pladanj Jolipa, Home by Ciss (149,95 kn); Mramorni mužar Harissa (189,99 kn); Lene Bjerre etažer Bella Forma (1499 kn)

Linker
19. travanj 2024 19:15