ume-studio.com
ume-studio.com

LJEPOTA PROZRAČNOSTI

U ove inovativne zavjese zaljubit će se obožavatelji cvijeća

Japanska dizajnerica tekstila osmislila je i izradila najženstvenije zavjese koje možete zamisliti. Ovaj inovativni proizvod pomno je izrađen do detalja, a kao zadnji korak, u stotine njegovih malenih džepova umeću se epruvete sa svježim cvijećem. Rezultat je nestvarno lijep.

Niti ove jedinstvene zavjese ispletene su od washija, vrste japanskog papira koji se izrađuje od konoplje, riže, pšenice ili juta. Zanimljivo je da je zanat koji se bavi izradom tog tradicionalnog papira registriran na popisu UNESCO-a, točnije, njegove nematerijalne kulturne baštine.

ume-studio.com
 

Akane Moriyama, japanska dizajnerica tekstila sa štokholmskom adresom, svoju je zavjesu prvi put predstavila u vidu umjetničke instalacije na ulicama švedske prijestolnice još 2010. Godinama nakon toga odlučila je ponovno provesti svoj projekt te je započela suradnju s kalifornijskim studijem UMÉ te je dotad korištene lanene niti zamijenila spomenutim washijem. Njezina se zavjesa proizvodi u ograničenim količinama, a svaki se korak izrade odvija u zasebnim malim tvornicama u Japanu, svakoj posvećenoj upravo svom jedinstvenom zanatu i tehnici.

ume-studio.com

ume-studio.com

ume-studio.com

Proizvodnja započinje u Shikoku, gdje washi papir nastaje iz listova biljke Manila Juta. On se kasnije prevaža u Fukui, gdje se od njega izrađuje fleksibilan i izdržljiv konac, a zatim se u maloj radionici pokraj Tokija plete u zavjese.

Nakon što je u potpunosti kvalitetno izrađena, kreće onaj najzanimljiviji i oku najugodniji dio cijele priče - u njezine se džepiće umeću epruvete s vodom, a o ukusu i želji vlasnika ovisi kojim će ih cvjetovima ispuniti. 

Ova prozračna i nadasve elegantna zavjesa bit će službeno prezentirana na West Edge sajmu dizajna u Santa Monici od 19-22.listopada ove godine.