GLORIA IN

Velike promjene u svijetu interijera: Neki novi shabby chic

U unutarnjem uređenju sve je popularniji namještaj kojem se posebnim načinima obrade daje patina kako bi izgledao staro i istrošeno.

U svijetu uređenja interijera događaju se velike promjene. Nakon što je godinama vladao minimalizam oslonjen na tradiciju skandinavskog dizajna, počinju se pojavljivati i drugi stilovi. Jedan od njih vezan je uz industrijski stil, koji je nastao na zapadu kad su se u velikim gradovima - zbog nedostatka stambenog prostora, ali i kvalitetne arhitekture s obiljem prirodnog svjetla - napuštene tvornice u užim središtima počele pretvarati u mjesta za život. U takvim prostorima iskorištavala bi se zatečena rasvjeta, namještaj, dijelovi arhitekture, poput stupova, ali i odbačeni strojevi koji bi se pretvarali u namještaj ili koristili za dekoraciju.

Komoda Colorado, 126x34x108 cm 1999,99 kn, Emmezeta; Lampa Skakavac www. facebook. com/ Lamperaj; Moroso naslonjač Overdyed, dizajn Studio Diesel, Proning; Metalna komoda Vintago, 80x82x40 cm 2499 kn, Lesnina

No, takvi su "rekviziti" sve rjeđi. Osim toga, sve više ljudi prepoznaje vrijednost autentičnog industrijskog namještaja te on više nije jeftin i lako dostupan, pa neke tvrtke proizvode namještaj kojemu se na umjetni način daje patina kako bi izgledao staro. Takav je namještaj sličan shabby chic stilu, popularnom prije desetak godina, no s jednom velikom razlikom.

Metalna komoda Kare

Shabby chic je djelovao sladunjavo i kičasto jer se uglavnom temeljio na svijetlim tonovima i cvjetnim uzorcima, dok se novi stil oslanja na rustikalno obrađeno drvo te crnu i sivu boju. Takav je namještaj namjerno izgreban na metalnim dijelovima, a na drvenim mu se posebnim tehnikama daje patina kako bi izgledao starije. Tekstil se, pak, boji i obrađuje tako da bi izgledao isprano. Na ladičarima i komodama nerijetko je svaka fronta drukčije boje ili napravljena od različitih materijala. Ovakvim intervencijama možete i sami nekom starom komadu namještaja udahnuti novi život.

Nornäs komoda 108x88x40 cm 1699 kn, Ikea; Model Rodeo, 89x50x30 cm, Kare; Komoda Sol, dizajn Dutchbone 4615 kn, Dizajnholik

Linker
18. travanj 2024 00:24