Everett
CROWDFUNDING KAMPANJA

Hoće li se sačuvati čarobne cipelice iz filma 'Čarobnjak iz Oza'?

Pokrenuta je crowdfunding kampanja kako bi se sačuvale slavne crvene cipelice iz filma "Čarobnjak iz Oza". Smithsonianov Nacionalni muzej američke povijesti pokušava skupiti 300 000 dolara potrebnih za restauraciju čarobnih cipelica djevojčice Dorothy.

Cipele koje je u filmu nosila Judy Garland napravljene su prije gotovo osamdeset godina u studiju Metro Goldwin Mayer i kao velik dio predmeta koji se naprave za potrebe neke filmske ili kazališne produkcije, nisu napravljene da bi dugo trajale. One su i dalje jedan od najpopularnijih izložaka u muzeju u Washingtonu, ali vrijeme ih je itekako načelo pa su iz rubinski crvene promijenile boju u neprivlačno smeđu.

Everett

Muzej želi očistiti šljokice koje su izblijedjele, očistiti konac koji se izvukao i napraviti najsuvremeniju vitrinu u kojoj bi se cipelice čuvale za buduće generacije. Plan je izložiti cipelice na novoj izložbi posvećenoj američkoj popularnoj kulturi koja bi se trebala otvoriti 2018. godine.

Cipele su napravljene od desetak različitih materijala i bit će potrebno dosta znanstvenih istraživanja kako bi se utvrdilo koji restauracijski tretman je kompatibilan s kojim materijalom. Šljokice su napravljene od želatine s primitivnim plastičnim premazom, a njihova crvena boja je izblijedjela jer se premaz oljuštio pod utjecajem vlage i svjetlosti. Na cipelicama su također i staklene perlice te crveni filc na potplatima koji je služio da priguši zvukove kada ih je Judy Garland nosila za vrijeme plesnih scena.

Moviestills

Kickstarter kampanja je dobro krenula i u prva tri dana su prikupljene gotovo dvije trećine potrebnog iznosa. Inače, Smithsonian muzeji dobivaju sredstva iz federalnog budžeta, ali nerijetko traže privatne ili korporativne donacije za velike projekte koji nisu pokriveni budžetom. Ovo je druga Smithsonian crowdfunding kampanja, prošle je godine Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemirskih letova prikupljao donacije kako bi sačuvao svemirsko odijelo koje je astronaut Neil Armstrong nosio kada je hodao po Mjesecu. Željeli su prikupiti pola milijuna dolara, a taj su cilj dostigli u samo pet dana. Ukupno su bili prikupili 719 779 dolara od oko devet i pol tisuća donatora, a kako je krenulo i kampanja za Dorothyne cipelice mogla bi biti jednako uspješna.

Linker
25. travanj 2024 08:54