Sretan vam Dan žena!

Najljepši citati utjecajnih žena kroz povijest

Danas, 8. ožujka, idealna je prilika da se prisjetimo nekih od najljepših citata koje su utjecajne žene na području politike, mode, književnosti i općenito djelovanja u društvu ostavile zapisane kroz povijest.

One su svojim djelovanjem, energijom i karizmom ostavile traga u društvu i utjecale na promjene za prava žena za kojima je svijet vapio krajem 19. i početkom 20 stoljeća. U to doba brze industrijalizacije i ekonomskog razvitka loši uvjeti rada bili su česta pojava, a žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prvi su puta javno ustale protiv toga 8. ožujka 1857. godine u New Yorku. Iako tada nisu puno postigle, a demonstracije na taj isti datum događale su se narednih godina, javni istup za bolje radne uvjete i više plaće bio je veliki korak. Najpoznatiji protest dogodio se 8. ožujka 1908. kada je 15 tisuća žena marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa. Iduće je godine, 8. ožujka 1909. u SAD-u službeno obilježen prvi Međunarodni dan žena ili skraćeno samo Dan žena, donošenjem deklaracije Socijalističke partije Amerike. Danas se ovaj dan obilježava u cijelom svijetu i dobar je podsjetnik na sve stvari koje još treba učiniti boljima.

Ovih 12 iznimnih žena na različite su načine posvetile živote promjenama u društvu, a neke od njih utječu na društvo i danas. Njihovih se citata i dalje želimo sjećati.

Profimedia

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Reuters

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Profimedia

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Linker
06. ožujak 2024 07:47