PETER LINDBERGH / PIRELLI CALENDAR 2017.
PIRELLIJEV KALENDAR 2017.

Novo izdanje najpoznatijeg kalendara na svijetu

Prvo izdanje legendarnog kalendara izašlo je 1964. godine, a bio je poznat po tome što su ga uvijek krasili supermodeli i zvijezde koje su pozirale u donjem rublju ili, najčešće, potpuno gole. Ipak, lani je hrabri iskorak napravila fotografkinja Annie Leibovitz koja je za Pirellijev kalendar snimila portrete uspješnih umjetnica, spisateljica i redateljica, a sada je njezinim koracima nastavio i njemački fotograf Peter Lindbergh.

Kalendar za 2017. nazvan je "Emotional" i pobuna je protiv trenutačne "klime" sa željom da se ljude podsjeti što je prava ljepota. Radi se o iskoraku protiv kulture opsjednute Photoshopom i protiv terora savršenstva. Ovog puta kao zvijezde odabrane su holivudske glumice Helen Mirren, Kate Winslet, Uma Thurman, Nicole Kidman, Jessica Chastain, Penelope Cruz, Lupita Nyong'o, Charlotte Rampling, Rooney Mara, Julianne Moore, Alicia Vikander, Lea Seydoux, Robin Wright i Zhang Ziyi. Crno-bijelim portretima proslavljeni je fotograf nastavio kultnu promjenu koju je unijela Annie Leibovitz. Njezine "snažne i prirodne" žene koje su "nešto postigle" sada su zamijenili neretuširani portreti glumica koje su sve redom bile zaštitna lica modnih i beauty kampanja.

"Cilj je bio prikazati stvarne žene, a ne one izmanipulirane, zategnute, isprazne žene koje nam prikazuju u današnjim magazinima" - napomenuo je Peter Lindbergh i dodao kako se prava ljepota glumica krije u njiihovoj individualnosti i hrabrosti da budu ono što jesu.

Lindbergh je dosad snimao Pirellijev kalendar tri puta i vjeruje kako retuširanje briše iskustvo s lica žena i stvara nedostižne standarde ljepote. Osim slavnih glumica, njemački je fotograf u kalendar uključio i rusku predavačicu Anastasiju Ignatovu, koju je upoznao na večeri 2015. godine i očaran njezinom ljepotom obećao joj da će se i njezin portret naći u Pirellijevom kalendaru ako on ponovno bude pozvan da ga snima.

Kao i prijašnjih godina, kalendar je dostupan samo klijentima tvrtke, ali neke od fotografija donosimo vam u nastavku.

Linker
16. travanj 2024 20:29