Profimedia
VINIL U MODI

Opet raste prodaja gramofonskih ploča. Znači li to povratak vinila?

Prodaja gramofonskih ploča dosegla je najvišu razinu u posljednjih 25 godina, a u prošloj godini se najbolje prodavao zadnji album Davida Bowieja "Blackstar".

U Velikoj Britaniji je prošle godine prodano 3,2 milijuna ploča što je velikih 53 posto više nego godinu ranije, a "Blackstar" se prodao u dvostruko većem broju primjeraka nego Adelein album "25", najprodavaniji u 2015.

Na drugom je mjestu najprodavanijih ploča 2016. zadnji album Amy Winehouse "Back to Black", na trećem je soundtrack filma "Čuvari galaksije", a na četvrtom hvaljeni album Radioheada "A Moon Shaped Pool". Ostatak naslova među najprodavanijih deset ploča su uglavnom klasici, od Fleetwood Maca i Beatlesa do Boba Marleya i Nirvane.

Iako se čini da ove brojke mogu značiti povratak vinila, gramofonske ploče čine tek 2,6 posto od ukupno prodane glazbe, a prodaja svih ostalih glazbenih formata bilježi dosta ozbiljan pad. Tako je prodaja CD-a pala za 11,7 posto u odnosu na godinu ranije, a prodaja plaćenih downloada za čak 29, 6 posto.

Ovo je popis najprodavanijih ploča u 2016.:

1. David Bowie – "Blackstar"

2. Amy Winehouse – "Back To Black"

3. Various Artists – "Guardians of the Galaxy Mix 1"

4. Radiohead – "A Moon Shaped Pool"

5. Fleetwood Mac – "Rumours"

6. The Stone Roses – "Stone Roses"

7. Bob Marley – "Legend"

8. The Beatles – "Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band"

9. Prince – "Purple Rain"

10. Nirvana – "Nevermind"

Linker
10. travanj 2024 11:24