Getty Images
VRIJEDNI RUKOPISI

Pronađen je dosad nepoznati crtež Leonarda da Vincija

Dosad nepoznata skica Leonarda da Vincija procijenjena je na 15,8 milijuna dolara nakon što ju je umirovljeni liječnik donio na procjenu francuskoj aukcijskoj kući.

Iz aukcijske kuće Trajan su poručili da crtež pripada seriji od osam crteža na kojima je veliki renesansni umjetnik portretirao mučenika sv. Sebastijana i da je riječ o "izvanrednom otkriću“.

Autentičnost crteža je potvrdio stručnjak iz njujorškog muzeja Metropolitan, a to je prvo potvrđeno Da Vincijevo djelo pronađeno u posljednjih 15 godina iako je i ranije bilo pokušaja da mu se pripišu određeni radovi.

Ovaj crtež je nastao između 1482. i 1485. za vrijeme Leonardovog boravka u Milanu.

No, da sasvim konkretnu vrijednost imaju i nešto suvremeniji rukopisi dokazuje primjerak Harry Potter spin-off knjige koji je J.K. Rowling napisala vlastitom rukom, a koji je prodan za gotovo 370 000 funti (više od 3 milijuna kuna)

Getty Images

"Bajke Barda Beedlea" zbirka je priča koja se spominje u zadnjoj knjizi iz serijala o malom čarobnjaku– "Harry Potter i darovi smrt". Ovo je jedan od šest primjeraka koje je J.K. Rowling darovala ljudima koji su bili najviše uključeni u cijelu priču oko Harryja Pottera.

Ovaj je primjerak prodao Barry Cunnigham, izdavač koji je prvi potpisao ugovor s J.K. Rowling. Knjigu je prodao s njezinim blagoslovom, a svu zaradu će uputiti u dobrotvorne svrhe. Knjiga sadržava i crteže koje je napravila slavna spisateljica, ali i posvetu Barryju Cunnighamu kojemu izražava zahvalnost za to što je prvi prepoznao "da bi se roman s dječakom-čarobnjakom koji nosi naočale mogao prodavati."

Linker
19. travanj 2024 14:10