Getty Images
tribeca film festival

Svjetska filmska elita sjatila se u New York na otvorenje Tribeca Film Festivala

Spektakularnim koncertom Arethe Franklin, Barryja Manilowa, Jennifer Hudson, Dionne Warwick, Carly Simon i grupe Earth, Wind & Fire u Radio City Music Hallu u New Yorku otvoren je 16. Tribeca Film Festival.

Glazbene zvijezde nastupile su nakon prikazivanja dokumentarca "Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives" i to u čast 85-godišnjeg glazbenog producenta (1967. otkrio je Janis Joplin na nastupu na Monterey Pop Festivalu) koji je tijekom pet desetljeća bio kamen temeljac u karijerama Brucea Springsteena, Santane, Barryja Manilowa, Patti Smith, Alicije Keys, Seana Combsa i mnogih drugih.

Cynthia Erivo

Getty Images
Jennifer Hudson

- Nastupila su nova i svježa imena koja nisu nastupala na prošloj inauguraciji – našalio se na političku situaciju glumački bard Robert De Niro, uz Jane Rosenthal i Craiga Hatkoffa, utemeljitelj Tribeca Film Festivala.

Getty Images
Jane Rosenthal i Uma Thurman

Trojac je, naime, 2002. nakon terorističkog napada na Svjetski trgovački centar pokrenuo festival s ciljem da vrati život u četvrti Tribeca i donjem dijelu Manhattana. I u tome je uspio: grad tijekom deset dana živne, Njujorčani se druže na premijerama i after partyjima, naveliko se priča o glamuru s crvenih tepiha i slavnim damama koje su zasjale, kao i tko je s kime došao, bio viđen i do koliko je kasno u noć "lumpao".

Getty Images
Rosamund Pike i Robert De Niro

Također, festival je i dobra financijska injekcija gradu: u prosjeku ga posjeti 3 milijuna ljudi, uključujući najpoznatija imena iz svijeta filma, televizije, glazbe, mode i umjetnosti, a godišnja zarada bude oko 600 milijuna dolara. Za to je, naravno, najzaslužniji atraktivan program, a ove godine će se prikazati 98 dugometražnih igranih filmova iz 28 država, među kojima je čak 78 koji će upravo na Tribeci imati svjetsku premijeru.

Getty Images
Adriana Lima i Ryan Eggold

Getty Images
Christina Ricci, Edouard d'Arbaumont i Karolina Kurkova

Među najzvučnijim premijerama (i najtraženijim ulaznicama) su za film "The Circle" s Tomom Hansom i Emmom Watson u naslovnim ulogama, potom glazbeni dokumentarci: o Seanu "Diddy" Combsu "Can't Stop, Won't Stop: The Bad Boy Story" (nastao na lanjskom okupljanju i koncertu reperskih zvijezda) te "The Public Image is Rotten" o punk grupi Sex Pistols u kojem je glavna zvijezda pjevač Johnny Rotten, odnosno John Lydon, kao i dokumentarac o modnom dizajneru Zacu Posenu pod nazivom "House of Z".

Getty Images
Zosia Mamet i Evan Jonigkeit

Uz obilje filmskih naslova, publiku jednako privlače i Tribeca Talks - zanimljivi tribine na kojima poznate osobe intervjuiraju druge slavne, a među najzanimljivijim najavljenim razgovorima su onaj redatelja Roberta Rodrigueza s divom Barbrom Streisand, glumca i redatelja Toma Hanksa s rock legendom Bruceom Springsteenom i konceptualne umjetnice Marine Abramović s redateljem Alejandroom Gonzálezom Iñárrituom. Festival je ujedno i prilika da se obilježe razne obljetnice, a ove će se proslaviti 25. godišnjica legendarnog filma "Reservoir Dogsa" gdje će redatelj Quentin Tarantino s glumačkom postavom nakon projekcije pričati o filmu te 15. obljetnica "Bowling for Columbine", popraćena konverzacijom s redateljem Michaelom Mooreom.

Getty Images
Priyanka Chopra i Robert De Niro

No, šlag na kraju. Kao što je lani proslavljena 40. obljetnica filma "Taksist" sa zvijezdama Robertom De Nirom, Jodie Foster i redateljem Martinom Scorseseom, ove godine se okuplja ekipa filma "Kum 2". Drugi dio maestralne mafijaške trilogije redatelja Francisa Forda Coppole 45. godina nakon snimanja na crvenom tepihu Radio City Music Halla ujedinit će Roberta De Niroa, Ala Pacina, Roberta Duvalla, Jamesa Caana, Diane Keaton i Taliu Shire. Treba li napomenuti da su ulaznice jednostavno – planule…

Linker
18. travanj 2024 18:40