Boris Kovačev / CROPIX
IZLOŽBA U GRETI

Umjetnik Dinko Josip Domaćinović nastavlja rad posvećen Ivani Popović

Ivana Popović i Dinko Josip Domaćinović počeli su surađivati daleke 1991. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prošle godine su dogovarali rad na više projekata (izložbe, uređivanje interijera, eksterijera, modne performanse, art radionice i još puno toga), no nažalost Ivana ih nije dočekala.

U zadnjim danima njenog života Dinko je obećao Ivani da će dovršiti njen rad i nastaviti sve što su planirali i kako sam Dinko kaže: "Ostalim skupa započetim "aktivnostima" nastojim održati njenu energiju među nama."

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su zajednički performans pod nazivom "Šiva". Tema umjetničkog događanja bio je čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar u završnoj modnoj reviji događaja. Dinamična interakcija tijela modela i pokreta tijela slikara koji performativnim činom oslikava platno dinamičnom kolorističkom paletom, proces nastanka novog objekta šivanjem odjeće i modna revija, snimljeni su video kamerom i montirani u video, kao dokument događaja.

Večeras se u zagrebačkoj galeriji Greta, s početkom u 20 sati, otvara izložba Ivane Popović i Dinka Josipa Domaćinovića, a iduća će biti organizirana na njenom rodnom otoku Krku, 15.srpnja 2017. Sve izložbe su prodajnog karaktera.

Linker
23. travanj 2024 06:00