Promo
Filma Rajka Grlića u SAD-u

'Ustav Republike Hrvatske' osvojio nagradu za najbolji film u Santa Barbari

Film redatelja Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" je svoju premijeru u Sjedinjenim Američkim Državama ovjenčao nagradom u Santa Barbari na međunarodnom filmskom festivalu.

Između 31 filma u kategoriji međunarodnog dugometražnog igranog filma, Ustav je osvojio "Jeffrey C. Barbakow Award – Best International Feature Film". U ime redatelja Rajka Grlića nagradu je preuzela naša poznata glumica s američkom adresom Leona Paraminski. Tijekom posljednjih trideset godina Međunarodni filmski festival u Santa Barbari postao je jedan od vodećih festivala u SAD-u koji tijekom 11 dana svake godine u veljači prikaže preko 200 filmova te okupi čak 90 tisuća posjetitelja. Nagradom u Santa Barbari, "Ustav Republike Hrvatske" je nastavio uspješan festivalski niz koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je osvojio prestižnu nagradu Grand Prize of the Americas. Uz festivalske uspjehe film se posljednja četiri mjeseca neprekidno prikazuje u kinima i u Zagrebu i u Beogradu.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel dok je producent je Ivan Maloča.

Saša Huzjak

Linker
16. travanj 2024 09:33