Projekt Cirkobalkana

Zbog ovog projekta želimo da cirkus živi još dugo u Hrvatskoj

Circus stage, Image: 2969431, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, ImageSource
Profimedia, ImageSource
U posljednjih nekoliko godina svjedočimo tihoj revoluciji cirkuske umjetnosti. Dešava se pomalo, ali temeljitim koracima pomiče prema naprijed, a te korake na ovim balkanskim područjima prvi su napravili entuzijasti koji stoje iza projekta Cirkobalkana.

U bivšoj Jugoslaviji cirkuska umjetnost nije bila ravnopravna sa svim ostalim izvedbenim umjetnostima. Za nju tada nije postojala institucija u kojoj ste mogli 'brusiti' svoje cirkusantske vještine. Unatoč tome entuzijasti i zaljubljenici u cirkus nisu se dali omesti. Još prije 15 godina oformili su se kolektivi istomišljenika u pojedinim poslijeratnim državama s idejom kako za cirkus ne postoje granice, u bilo kojem smislu. Međunarodni projekt Cirkobalkana, osnovan 2013. godine, potpuno je izbrisao te ionako nevidljive granice te ujedinio Cirkusferu iz Srbije, Cirkoramu iz Hrvatske i Le Cirk’Oblique iz Francuske. Projektu se s vremenom priključio i pulski kolektiv "Čarobnjakov šešir" te još jedna grupa iz Francuske pod imenom My!Laika. Projekt Cirkobalkana mnogo je putovao, mnoge vještine i trikove izmjenio te ujedinio umjetnike iz mnogih država. Na njihovim je radionicama sudjelovalo preko 6o umjetnika iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Grčke i mnogih drugih država, a broj polaznika je dosegao brojku od 600. No na stranu brojke, onaj najprepoznatljiviji simbol cirkusa - šator cijelo je vrijeme posuđivan iz Francuske. To je razlog pokretanja online kampanje "Kupimo cirkuski šator za Cirkobalkanu!" o kojem više možete pročitati ovdje.

Ideja je da se uz pomoć ovog projekta kupi vlastiti šator najvećem cirkuskom kolektivu s ovih prostora. U tom slučaju bio bi to i prvi pravi hrvatski cirkuski šator. Naravno bez životinja.