Getty Images
ravnopravnost u poslu

Obmanjuje li Google javnost da se zalaže za jednakost spolova?

Prošli tjedan, kada je u Americi obilježen "Equal Pay Day", tehnološki div Google s ponosom je objavio kako unutar njihove kompanije - i to globalno - razlike u plaćama između muškaraca i žena nema, međutim, čini se kako to baš i nije u poptunosti istina.

Kompanija koja se diči svojim odnosom prema radnicima te u poslovnom svijetu danas rijetko viđenom humanošću, "lažira" svoje podatke - ako je vjerovati US Department of Labor (DoL), američkom pandanu našem Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Oni pak tvrde kako rodna diskriminacija u Googleu ne samo da postoji, već je sistematska. Kako piše portal The Guardian, američka vlada tvrdi da su žene u Googleu kronično potplaćene i to u svim granama tvrtke te da su razlike nevjerojatno velike, čak i za tradicionalno mušku tehnološku industriju. Google, naravno, niječe sve optužbe.

"Svake godine radimo detaljnu analizu plaća u kontekstu rodne diskriminacije i nismo našli nikakva odudaranja. Osim neutemeljenih optužbi iznesenih na sudu, DoL nije pružio nikakve podatke niti objasnio metodologiju otkrivanja nepravilnosti." - izjavio je Googleov glasnogovornik.

Optužbe su iznesene na federalnom sudu nakon što je DoL u siječnju podignuo tužbu protiv Googlea, a ministarstvo, prema američkim zakonima o jednakosti spolova, ima ovlasti pregledati papire tvrtke kako bi razjasnili jesu li njihove optužbe utemeljene. Ono što je alarmiralo javnost jest činjenica da je Google odbio pokazati svoja izvješća. Međutim, jučer su izdali priopćenje za javnost u kojem su detaljno objasnili na koji način analiziraju svoje podatke i rade kalkulacije plaća "slijepe" na spol.

theverge.com

Za razliku od svih ostalih grana njihovog poslovanja, u ovom procesu, ljudi su brojevi, što, tvrde u Googleu, eliminira apsolutno svaku mogućnost manipulacije podacima. Ipak, jedino što će utišati sve glasnije negodovanje javnosti jest trenutak u kojem će Google svoje knjige otvoriti DoL-u i tako otkloniti svaku sumnju u svoje poslovanje, a jedino što ostaje pod upitnikom jest koliko će ovakav skandal narušiti ugled jednog od globalno najomiljenijih poslodavaca.

Linker
16. travanj 2024 19:39