Promo
BRITANSKI ROCK

Genijalni Alt-J dolaze na 12. InMusic Festival!

Britanski indie rock trio i jedan od najcjenjenijih mladih glazbenih sastava, Alt-J drugo je veliko ime INmusic festivala #12! Hitovima "Bloodflood", "Breezeblocks", "Matilda", "Tessellate", “Left Hand Free” zapečatili su svoje mjesto među omiljenim novim britanskim snagama, a u lipnju će se po prvi put predstaviti i hrvatskoj publici na 12. izdanju INmusic festivala.

Sveučilište u Leedsu povezalo je ovu trojicu izuzetno talentiranih mladića koji stvaraju iznenađujuće privlačnu i neobičnu rock glazbu, spajajući naizgled nespojive glazbene elemente u ćudljive i bogate melodije. Inspiraciju za ime benda pronašli su u grčkom slovu 'delta'. Naredba 'alt-j' na Apple računalima daje slovo 'delta', a koje u matematici označava promjenu. Pjevač i gitarist Joe Newman, klavijaturist Gus Unger-Hamilton i bubnjar Thom Green veliko su osvježenje na suvremenoj glazbenoj sceni s obzirom na to da su – eksperimentalnim pristupom koji spaja indie rock, pop, hip-hop, world music, trip-hop i elektronsku glazbu, stvorili jedinstven i prepoznatljiv zvuk kakvim se malo koji suvremeni glazbeni sastav može pohvaliti.

Neobična, apstraktna i pomalo mračna lirika uz pomoć specifičnog vokala Joea Newmana i učestalog višeglasnog pjevanja pretvara se u sinkopirane, komplicirane, omamljujuće i jedinstveno bogate zvučne slike. Upravo zbog kompleksnosti glazbenog izričaja Alt-J očekivane su i učestale usporedbe s Radioheadom, iako će momci iz Alt-J reći da zbog toga osjećaju veliki pritisak, ali kvaliteta i jedinstvenost njihove glazbe dovoljan je razlog da budu prepoznati i zapamćeni po vlastitom glazbenom talentu.

Prvi studijski album, "An Awesome Wave", prodan je u više od milijun primjeraka te ovjenčan prestižnom Mercury nagradom za najbolji album 2012. godine te tri nominacije za Brit Awards. Uspjesi i naklonost kritike nastavila se i s izlaskom drugog studijskog albuma "This Is All Yours" 2015. godine nominacijom za Grammyja u kategoriji najboljeg alternativnog glazbenog albuma. Radovi na željno iščekivanom trećem albumu Alt-J započeli su u rujnu dok se službeno izdanje očekuje početkom 2017. godine, a prema izjavama članova benda možemo očekivati još jedan neobičan, ali odličan studijski album.

Već je ranije najavljeno da na 12. InMusic stižu odlični Arcade Fire pa sve sluti na to da bi ovo moglo biti jedno od najboljih izdanja festivala dosad.

Redovne ulaznice za INmusic festival #12 dostupne su putem službenog webshopa festivala po cijeni od 299 kuna (+ troškovi transakcije) za trodnevnu festivalsku ulaznicu, dok su sedmodnevne kamperske ulaznice dostupne po cijeni od 200 kuna (+ troškovi transakcije). Omiljeni blagdanski pokloni za sve ljubitelje dobre glazbe – blagdanski paketi INmusic festivala, također su u prodaji putem službenog webshopa ili u Dirty Old Shopu u Zagrebu po cijeni od 369 kuna (+troškovi dostave za kupnju putem webshopa).

Linker
19. travanj 2024 08:25