Miro Majcen
VELIKI KONCERT

'Naše pjesme, vaši snovi' - Najveći koncert grupe Laibach u Zagrebu

Slovenska grupa Laibach izvest će 9. svibnja koncert 'Naše pjesme, vaši snovi' u KD Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i sudjelovanje oko 90 glazbenika.

Nakon uspješnih nastupa u briselskoj dvorani Henry Le Boeuf i na ljubljanskim Križankama Laibach po prvi put dovodi svoj veliki projekt u Zagreb. Grupa će sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije izvesti novi autorski rad, 30-minutnu suitu inspiriranu motivima epa "Krst pri Savici", najvećeg slovenskog pjesnika, Franca Prešerna, koja govori o pokrštavanju alpskih Slovenaca (Karantanaca) u 8. stoljeću. Ova pjesma bit će predstavljena u korelaciji s Laibachovim tumačenjem odlomka iz Griegove nedovršene opere "Olav Tryggvason", koja se bavi sličnom tematikom krvavog rođenja kršćanstva u Norveškoj i Švedskoj. Laibach je taj rad premijerno odsvirao na Ultima festivalu suvremene glazbe u Oslu 2014., a zagrebačka realizacija oba djela bit će simbolično posvećena Danu pobjede i Europe.


U drugom dijelu koncerta grupa će s orkestrom predstaviti niz svojih poznatijih pjesama kao što su "Smrt za smrt", "Eurovision", "Now You Will Pay", "Whistleblowers", "We Are Millions And Millions Are One", "Resistance Is Futile", "Opus Dei / Leben heisst Leben" i mnoge druge. Kao svi koncerti Laibacha i nastup u Lisinskom bit će vizualno popraćen bogatim filmskim projekcijama.

Aranžmani za orkestar rezultat su suradnje između mladog slovenskog kompozitora Anžeta Rožmana i grupe Laibach, a orkestrom će dirigirati Simon Dvoršak. Na pozornici Lisinskog bit će oko 90 ljudi što je najveći i najzahtjevniji Laibachov koncert ikad održan u Hrvatskoj te jedna od najvećih produkcija postavljenih na scenu zagrebačke koncertne dvorane.

Linker
17. travanj 2024 00:18