iStock
VODIČ ZA DAROVE

Ovo je 7 knjiga koje će istinski razveseliti svakog knjigoljupca

Vjerojatno ne postoji osoba koja božićne darove kupuje na vrijeme i bez stresa. Svake godine isto, kombinacija nedostatka pravih ideja što darovati i nesnosne gužve u svakoj trgovini u koju provirite nosom natjeraju vas da si obećate da ćete dogodine pametnije: da, o darovima ćete početi razmišljati već u listopadu, sigurno.

Samozavaravate se, jasno, zbog bogate trpeze i ostalih blagdanskih čari stres ćete lako zaboraviti i pogrešku ćete sigurno ponoviti. Možda i zato što znate da uvijek postoji spas u zadnji čas, a on se zove – knjiga. Darovati knjigu može biti najveći uspjeh i potpuni fijasko, ovisno o tome jeste li pogodili s izborom, a mi vam predlažemo 7 naslova s kojima teško možete pogriješiti

Ima tu ponešto za književne sladokusce, malo egzotike, nešto razmjerno lakog i prilično zabavnog štiva, ali i onoga koje će vas tjerati na razmišljanje. U svakom slučaju, svatko od vaših najmilijih sigurno je idealna "žrtva“ za barem jedan od ovih naslova.

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica (Profil, 2016.)

Ne zna se tko stoji iza pseudonima Elena Ferrante, ali djela ove talijanske spisateljice postale su pravi hit, ne samo u Europi, već i u Sjedinjenim Američkim Državama. To nije neobično jer je glas ove spisateljice originalan i autentičan, njezini uvidi u (žensku) psihologiju su silno dojmljivi, a priču gradi u maniri najvećih majstora pisane riječi. "Genijalna prijateljica" je saga o prijateljstvu između dvije žene koje je trajalo šest desetljeća prije nego je jedna od njih iznenada nestala. Priča je to u kojoj se svatko može dijelom prepoznati: dojmljiva i emotivna, priča koja vas mijenja.

Ivana Rogar: Tumačenje snova (Durieux, 2016.)

Prethodna knjiga Ivane Rogar "Tamno ogledalo" obilježila je revival kratke priče u hrvatskoj književnosti koji se počeo događati u posljednjih nekoliko godina, a s "Tumačenjem Snova" je otišla još korak dalje. Zbirka priča nagrađena nagradom "Janko Polić Kamov" donosi slične motive kao i u prvijencu, ali sve je dignuto na višu razinu: ionako dotjeran stil još je pročišćen, koncept je čvršći, pisanje vrlo suvereno. Sedam priča o sedam žena koje se bore sa svojim opsesijama i strahovima, vrlo specifičnim, ali i sasvim svakodnevnim nezaobilazno je štivo. I to ne samo u blagdansko vrijeme.

Chigozie Obioma : Ribari (Hena Com, 2016.)

U Hrvatskoj se ne zna mnogo o suvremenoj afričkoj književnosti, a dio propuštenog se može početi nadoknađivati ovim sjajnim romanom. Chigozie Obioma je mladi nigerijski autor (rođen 1986.) koji je ispisao napetu i dirljivu priču o obitelji, ljubavi i snovima. Nigerija se ovim romanom dočarava tako plastično i precizno da će vam se, kada pročitate knjigu, činiti da ste tamo bili, a upoznat ćete je možda i bolje nego da ste je doista posjetili. Roman "Ribar" je osvojio brojne nagrade i priznanja, a ušao je i u finalni izbor nagrade "Man Booker" 2015.

Barbara Matejčić: Kako ste?(Heinrich Böll Stiftung, 2015.)

Ako već ne možemo svakodnevno, barem bismo se u vrijeme blagdana trebali prisjetiti da postoje i oni kojima je teže nego nama. Spisateljica i novinarka Barbara Matejčić u svojoj je knjizi "Kako ste?" ispričala šest priča o šest osoba koje pripadaju nekoj od šest marginaliziranih skupina u Hrvatskoj (invalidi, duševno oboljeli, žrtve rata, slijepi, Romi, homoseksualci), ali niti jedna priča ne teži biti reprezentativna za čitavu skupinu, autorica je usmjerena na osobu, na individualno iskustvo. Na granici novinske reportaže i umjetničke proze ovo je potresna knjiga koja će vam sigurno promijeniti perspektivu. Nećete je lako zaboraviti i pomoći će vam da postanete boljom osobom.

Marko Pogačar: Slijepa karta (Fraktura, 2016.)

Pjesnik, esejist i prozni pisac, Marko Pogačar je najprevođeniji, višestruko nagrađivani i, po mnogima, najvažniji mladi suvremeni hrvatski autor. Ne ograničava se žanrom niti temom, a najbolji dokaz njegove svestranosti i raznovrsnosti je "Slijepa karta“, knjiga na razmeđi fikcije i dokumenta, vizija onoga što bi putopis mogao biti danas, u 21. stoljeću, kada o svakoj zamislivoj točki na kugli zemaljskoj imamo informacija više nego što ih možemo apsorbirati. Tekst Marka Pogačara je gust i poetski, ali nije neprohodan. Rečenicom zavodi i osvaja, a nakon čitanja ćete ostati u stanju blage i sasvim pozitivne opijenosti.

Aleksandar Hemon: Kako su nastali ratovi zombija (VBZ, 2016.)

Sarajevski pisac koji već godinama piše na engleskom jeziku, živi u Sjedinjenim Američkim Državama i ondje ga smatraju "svojim", jedan je od najboljih suvremenih pisaca porijeklom "s ovih prostora". Njegov posljednji roman "Kako su nastali ratovi zombija" urnebesno je zabavna, duhovita i uzbudljiva knjiga u kojoj je autor, čini se, otpustio sve kočnice i odlučio se beskrajno zabaviti pišući. Ako je pisac dobar, a Hemon nije tek dobar, već izvrstan, u takvom je slučaju čitatelj na velikom dobitku. No, zabava nije jedino što ćete dobiti od ove knjige; Hemon tu progovara o mnogim ozbiljnim temama – od seksa, smrti i obitelji preko morala i rata sve do smisla života, ali način na koji to čini, kako nam mudrost prodaje bez pretencioznosti i patroniziranja, kroz naoko jednostavnu priču vrijedan je svakog divljenja.

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (Ocean More, 2016.)

"Črna mati zemla" je knjiga s kojom se Kristian Novak pojavio u hrvatskoj književnosti i koja ga je pretvorila u hit-pisca, a sva je prilika da će njegov drugi roman, odlični "Ciganin, ali najljepš" takav status samo potvrditi. Roman je u osnovi krimić, ali je daleko više od tipične žanrovske proze. Slično kao i u prethodniku i ovdje je Novak pokazuje svu raskoš svoga talenta i spisateljske vještine, fino upravlja čitateljskim emocijama i očekivanja i ispod površine neviđeno uzbudljive radnje sakriva mnogo toga što treba iskopati, a što neće udariti na prvu.

Linker
24. travanj 2024 17:04