Screenshot
GLAZBA I VIDEO

Pogledajte ovih 7 spotova koje su režirali poznati filmaši

Glazbeni spotovi su odavno prestali biti samo neka vrsta reklamnog materijala i vizualna komponenta glazbe i postali su prava umjetnička djela.

Iako spotovi postoje već više od pola stoljeća, tek se u drugoj polovici osamdesetih godina prošloga stoljeća njima počela posvećivati puna pozornost i postali su jednako važni kao i glazba. Tome je, dakako, strahovito doprinio MTV, a dijelom zbog prilike da se njihov rad prikazuje često i da ga vidi veliki broj ljudi, režije video-spotova prihvatili su se i brojni redatelji koji su inače poznatiji po svojim filmskim uradcima.

Dug je i gotovo nepregledan niz redatelja koji su se okušali i u režiji spotova, a ovdje smo ih odabrali sedam. Neki od njih su trenutačno prepoznatljivi, drugi su možda mrvicu začudni, treći su jednostavno genijalni, a baš svaki od njih zaslužuje da mu posvetite nekoliko minuta.

Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge

Gus Van Sant je režirao nekoliko odličnih filmova ("Dobri Will Hunting", "Pariz, volim te", "Milk"…) i nekoliko ni po čemu posebnih spotova. Niti ovaj se kvalitetom ne izdvaja posebno iz tog mnoštva, ali ipak je riječ o jednom od najvećih hitova svih vremena. Osim toga, u ovom spotu se pojavljuje kadar u kojem Anthony Kiedis golog torza trči u slow-motionu dok mu svježe oprana kosa vijori na kalifornijskom povjetarcu, pravi mamac za ženske oči.

The Killers – Here With Me

Čak i da ne znate tko je režirao ovaj spot, vrlo vjerojatno biste mogli pogoditi već nakon prvog gledanja. Da, jezoviti rukopis velikog Tima Burtona ovdje je i više nego prepoznatljiv: spot je krcat lijepim kadrovima iz kojih probija prigušena zloslutnost, a prepoznat ćete i Winonu Ryder – u ulozi voštane figure.

Michael Jackson – Bad

Ovaj spot se često proglašava najboljim spotom svih vremena. Režirao ga je glavom i bradom Martin Scorsese, proslavljeni i Oscarima ovjenčani redatelj. Spot se referira na film "Priča sa zapadne strane", postao je znamenit po svojim plesnim sekvencama i raskošnim kostimima, a u njemu možete vidjeti i mladog Wesleya Snipesa.

The White Stripes – Just Don't Know What to do With Myself

Redateljica Sofia Coppola tek je treća redateljica uopće nominirana za Oscara za najbolju režiju što dovoljno govori o ravnopravnosti u Hollywoodu. Proslavila se sjajnim "Izgubljeni u prijevodu", a za ovaj spot se vodila načelom "manje je više" jer tu nema doslovno ničega osim Kate Moss kako pleše u donjem rublju. Pamtljiva pjesma (originalno hit Dusty Springfield), spretna igra svjetla i sjene i kao rezultat genijalan spot koji se dugo pamti.

Bruce Springsteen – Dancing in the Dark

Legendarni Brian De Palma, čije je sve značajne filmove gotovo nemoguće nabrojati, režira Brucea Springsteena kako pjeva pred stadionom punim razularenih fanova. Ne bi to bilo ništa posebno, ali ovaj spot sjajno bilježi vrhunac Bossove pop-faze i zavidnu plesnu formu. Osim toga, obožavateljica s kojom je zaplesao na pozornici je mlada Courtney Cox.

The Chemical Brothers – Go

Michel Gondry je prvo bio redatelj spotova, a tek kasnije se okušao i u filmovima ("Vječni sjaj nepobjedivog uma"). Radnja ovoga spota vas vjerojatno neće očarati, ali slika se savršeno upotpunila s glazbom i estetski užitak koji proizlazi iz gledanja teško je nadmašiti.

Fatboy Slim – Weapon of Choice

Podugačak je niz genijalnih spotova koje je režirao Spike Jonze ("Biti John Malkovich"), ali ovo je apsolutni vrhunac. Iako je stvar u ideji krajnje jednostavna, rezultat je nevjerojatan. Biznismen počne plesati u predvorju hotela na pjesmu koju čuje s radija, ali taj biznismen je Christopher Walken koji odjeven u odijelo izvlači najbolje plesne pokrete koje ste ikada vidjeli. Zadivljujuće.

Linker
16. travanj 2024 17:09