TZGV
ADVENT

Božićna čarolija diljem Hrvatske

Najljepše doba godine daje posebnu čar svakome gradu. Iako svi pričaju o Zagrebu koji je lani proglašen najljepšom adventskom destinacijom u Europi, skoknite jedan vikend do nekog od drugih naših gradova i vjerujte da nećete pogriješiti.

Pred Zagrebom je ove godine veliki izazov - treba obraniti hvalevrijednu titulu od prošle godine, zbog čega je ponuda veća nego ikad i mnogi smatraju kako se radi o najljepšem Adventu do sada u glavnom gradu. Ipak, ako vas srce vuče manjim gradovima, donosimo vam šarmantne izbore s kojima nećete pogriješiti, a na raspolaganju su vam još minimalno četiri tjedna. Pa krenimo redom...

Čakovec

Advent u gradu Zrinskih započeo je prigodnim paljenjem prve adventske svijeće ispred crkve Sv. Nikole, a nakon toga osvijetljen je bajkovitom božićnom rasvjetom. Program je ove godine obogaćen novim atrakcijama: proširen je na Atrij Starog grada, jedan od najljepših dijelova Čakovca. Darove iz domaće radinosti za svoje najbliže pronaći ćete na Franjevačkom trgu, a dio programa su i brojni glazbeni nastupi, kreativne radionice, putopisna predavanja te Prvi međunarodni festival karikatura koji će se premijerno predstaviti na Adventu u Čakovcu. Za sve one koji vole klizati, piruete ćete moći izvoditi i na čakovečkom klizalištu koje će biti otvoreno 2. prosinca.

LM Komunikacije

Varaždin

U idili grada za "španciranje" uživat ćete u zanimljivom adventskom programu. Ledena čarolija na Kapucinskom trgu, Bijeli korzo i adventski vijenac ispred Katedrale okosnice su ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu. U sklopu Ledene čarolije očekuje vas klizalište, druga ledena površina po veličini u Hrvatskoj, Kuća Djeda Mraza, različite radionice i bogat glazbeni program, dok je Bijeli Korzo rezerviran za koncerte i vlakić Djeda Mraza. Svugdje vas očekuje bogata ugostiteljska ponuda, a prigodna božićna prodaja nalazi se u Ulici Ankice Opolski. Naravno, nemojte propustiti Dućansku ulicu koja je uvijek posebno ukrašena.

TZGV

Osijek

Najveća predbožićna manifestacija u Slavoniji i Baranji održava se u bajkovitoj povijesnoj jezgri Osijeka. Advent u Tvrđi već treću godinu očarava goste svakodnevnim programima, neodoljivom gastronomijom, božićnim sajmom, a od ove godine tu su i barokni ringišpili i karuseli te prvi Međunarodni festival božićnih drvaca - natjecanje aranžera i cvjećara za najljepšu jelku. Na božićnom bazaru možete obaviti blagdanski shopping, a sve ljubitelje dobre kapljice očekuje vinski festival, dok će djeca uživati u veselom božićnom tramvaju s vilenjacima.

TZ Osijek

Rijeka

Božićni i novogodišnji blagdani posebno su veseli na riječkom Korzu gdje se održavaju razni kulturno-zabavni programi okruženi šarolikom ponudom. U adventsko vrijeme održava se i Ri gastro idealan za sve koji vole bakalar i čokoladu, a Gastro kutak smjestio se na Trgu 128. brigade HV. Užim centrom grada vozi vlakić Djeda Mraza, dok se na Gatu Karoline Riječke smjestilo klizalište Morska pahuljica.

Poreč

Besplatno klizalište, koncerti i božićni sajam dio su prvog izdanja manifestacije "Advent Poreč" koja će se održavati na Trgu Matije Gupca od 6. prosinca do 8. siječnja, dok će klizalište biti otvoreno sedam dana duže. Starogradska jezgra, najljepši dio grada, odabrana je za glavnu lokaciju na kojoj ćete moći uživati u degustacijama slastica i vina, koncertima poput Gustafa i Detoura te božićnom sajmu. Za djecu su tu neizostavni vlakić, predstave i Adventski cirkus na otvorenome, a za sve one koji nisu najspretniji u klizanju organizirana je i besplatna škola klizanja.

Split

Grad pod Marjanom pripremio je razna događanja za ovogodišnji Advent koji će s novogodišnjim događanjima potrajati do 7. siječnja. Na Božićnom sajmu na Rivi smjestili su se ukrasi i prigodni suveniri, ali i bogata gastronomska ponuda te koncerti. Tradicionalan blagdanski ugođaj proširio se i na gradske trgove: Narodni trg-Pjaca nudi najveseliju božićnu zabavu, u prostorima Stare gradske vijećnice održava se izložba "Svjetlo Božića", a kućice će unijeti adventski ugođaj i na jedinstvene Prokurative.

Arhiva TZ Split

Dubrovnik

Dubrovnik je destinacija do koje se isplati "potegnuti" u svako doba godine. Osjetite zimsku čaroliju šetnjom spletom mediteranskih uličica koje se slijevaju prema Placi i Stradunu. Za sve Dubrovčane i posjetitelje pripremljen je program "Dubrovački zimski festival". Miris prikala, tradicionalnih prosinačkih slatkiša i bićerin rakije pratit će sve koji ušeću u povijesnu jezgru grada, a božićni sajam dodatno je uresio najljepšu i najpoznatiju dubrovačku ulicu - Stradun. Za najmlađe je osmišljen Orlandino - projekt koji obiluje raznovrsnim sadržajem za djecu poput klizališta, luna-parka, vlakića, predstava te sportskih aktivnosti, a sve je zaokruženo dekoracijama likova iz bajki i životinja.

Dubravko Lenert

Linker
25. travanj 2024 10:02