Instagram
STIŽE U HRVATSKU

Znamo zašto je knjiga 'Priče za laku noć za mlade buntovnice' senzacionalni svjetski bestseler

Elena Favilli i Francesca Cavallo izdvojile su stotinu žena i napisale kratku i inspirativnu priču o svakoj od njih te angažirale ilustratorice iz svih krajeva svijeta kako bi se toj priči dao vizualni identitet.

Prije nekoliko godina, dvije mlade talijanske poduzetnice došle su na ideju napraviti posvetu zanimljivim i velikim ženama iz povijesti (ali i sadašnjosti), u obliku ilustrirane knjige pripovijedaka za mlade. Elena Favilli, nagrađivana novinarka i medijska poduzetnica, i Francesca Cavallo, spisateljica i nagrađivana kazališna redateljica, udružile su se te osnovale Timbuktu Labs, dječji medijski inovacijski laboratorij. Inovacijski laboratorij se već nekoliko godina trudi pomaknuti granice dječjih medija kombinacijom sadržaja koji potiču na razmišljanje i razvijanje kreativnosti mladih. Kroz svoj rad s djecom postale su svjesne da većina slikovnica i priča za djecu ima muške likove kao glavne protagoniste. Kako bi promijenile stvari u korist ljepšeg spola, odlučile su pokrenuti projekt „Priče za laku noć za mlade buntovnice“.

rebelgirls.co
Elena Favilli i Francesca Cavallo

Da ovo nije samo knjiga o važnim, poznatim ili manje poznatim, ženama svjedoči i činjenica da su ove dvije vizionarke odlučile projekt financirati preko internetske platforme Kickstarter. Za one koji ne znaju, Kickstarter je web-portal na kojem predstavljate neki projekt te ga plasirate u javnost u nadi da će ga prepoznati individualni investitori.

Znanje
Znanje

Čim je inicijalna ideja za knjigu objavljena, dolari su počeli puniti blagajnu i, ulog po ulog, priču, koja je u početku izgledala kao bajka, približavati njezinu materijalnom ostvarenju. Da skratimo: u samo nekoliko mjeseci prikupljeno je milijun dolara te je ovo postala senzacija u izdavačkom svijetu. Nikad dosad neka knjiga nije uspjela ostvariti toliki investicijski kapital, a sve od anonimnih budućih čitatelja.

Mnogi bi to iskoristili za svoju promidžbu, ali Elena i Francesca su ostale vjerne svojoj prvobitnoj ideji – izdvojiti stotinu žena te napisati kratku i inspirativnu priču o svakoj od njih te angažirati ilustratorice iz svih krajeva svijeta kako bi se toj priči dao vizualni identitet. Kada je knjiga objavljena prošle godine, reakcije su bile fantastične i odmah je osvojila ljestvice bestselera diljem svijeta. A kada vidite kako je napravljena bit će vam jasno zašto: izvrsno ispripovijedane priče (svaka zauzima samo jednu stranicu), maštovite ilustracije najrazličitijih ženskih talenata, a sve to upakirano u vrhunski izrađenu knjigu koju je zadovoljstvo držati u rukama.

Čekanju na hrvatsko izdanje došao je kraj te će svi zainteresirani imati prilike zaviriti u knjigu već sljedeći tjedan u izdanju nakladničke kuće Znanje. Ne želimo se praviti prorocima, ali predviđamo da će ovaj naslov biti jedan od najprodavanijih ove godine.

Linker
18. travanj 2024 00:57