Profimedia, Panthermedia
Hit lokacije

Lisabonske tajne: Što zaista morate vidjeti u glavnom gradu Portugala

U gradu na sedam brežuljaka najbolji se šoping obavlja u bivšem industrijskom kompleksu, privatne zgrade ukrašene pločicama muzeji su na otvorenom, a najljepši pogled na grad pruža se iz šarmantnih kafića na krovovima.

Što ste bliže oblacima, to ćete bolje doživjeti Lisabon. Naime, iz brojnih vidikovaca - miradoura i "roof top" barova sa svih strana može se uživati u pogledu na središte grada. Za neke od najljepših slove oni sa zidina utvrde Castelo de São Jorge, smještene na najvišem lisabonskom brežuljku te s vidikovca Miradouro da Nossa Senhora do Monte. Uspon do miradoura nije nimalo lagan, ali doživljaj na vrhu vrijedit će svakog prehodanog metra. Na brdšaca s kojih se pruža pogled na gradski centar i rijeku Tejo preporučuje se uputiti tik prije zalaska sunca, a maksimalna romantika rezervirana je za kafiće na krovovima.

, Image: 335070675, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pogled na šarene fasade i narančaste krovove sa zidina utvrde Castelo de São Jorge

U njima se, naime, osim u spektakularnom pogledu na "labirinte" ulica, krovove boje terakote, neoklasicističke građevine s fasadama u jarkim bojama i mostove, može uživati i u ukusnim koktelima, sitnim zalogajima te glazbi svjetski poznatih DJ-eva. Jedan od atraktivnijih je Limão: kafić je prije dvije godine otvoren na 10. katu boutique hotela u preuređenoj zgradi iz 18. stoljeća, a svoje je poklonike osvojio modernim uređenjem s tradicionalnim elementima. Pod terase bara prekriven je, naime, plavo-bijelim pločicama geometrijskog uzroka. Najbolje čuvana tajna lokalaca je bar Topo koji je također otvoren 2015. godine. Terasu smještenu na 6. katu robne kuće Mouraira teško je pronaći, a zabava uz DJ-eve počinje u popodnevnim satima te nerijetko potraje do dugo u noć.

Copyright uses for H10 Hotels for sales and marketing promotions
H10 Hotels
Terasa roof top bara Limão

Gubljenja po lisabonskim ulicama ne treba se bojati - baš naprotiv. Naime, jedna od najvećih lisabonskih atrakcija su fasade privatne zgrade prekrivene šarenim keramičkim pločicama, a one najljepše kriju se u četvrtima Alfama, Baixa, Chiado i Principe Real. Pa zato, umjesto da se po dozu šarenila uputite u muzej pločica National Azulejo Museum, krenite u lov po ulicama. Najljepše fotografije mogu se "okinuti" ispred zgrada Largo Rafael Bordalo Pinheiro te dvaju zgrada tvornice Fabrica Viuva Lamego. Pločice, osim kao zgodan ukras, služe i da bi čuvale ugodnu temperaturu interijera u vrijeme gradskih vrućina.

LISBON, PORTUGAL - MAY 2, 2012: The facade of old Ceramic factory of Viuva Lamego decorated with blue patterns on hand painted azulejos tiles, on May 2 in Lisbon., Image: 346990272, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Stara tvornica keramike Viuva Lamego ukrašena tradicionalnim pločicama azulejos

Nakon što se zaljubite u portugalsku keramiku, adresa na koju se morate uputiti je dućan "Ceramicas na Linha" u četvrti Chiado u kojem se mogu kupiti jedinstveni vrčevi, šalice i zdjele. No, šarenilo nije rezervirano samo za keramiku već i za staklo, pa se u dućanu prve tvornice stakla u Portugalu "Real Fabrica de Vidros da Maringa Grande", mogu pronaći vintage šarene čaše koje svi lokalci imaju u svojem domu.

Walls covered in beautuful Azelejo tiles on display at The National Azulejo Museum in Lisbon, Portugal, Europe, Image: 300769145, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Zid u muzeju "National Azulejo Museum"

U glavnom gradu Portugala, uz zaljubljenike u arhitekturu i dizajn, najviše će uživati "knjiški moljci". Livraria do Simão slovi za najmanju knjižaru na svijetu, a iako je veličine prosječnog ormara za cipele, u njoj se može pronaći više od 4000 naslova. U pozamašnoj kolekciji dominiraju stare knjige o povijesti Lisabona i Portugala te djela značajnih portugalskih autora. U četvrti Chiado nalazi se knjižara Livraria Bertrand koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Otvorena je, naime, 1732. godine što ju čini najstarijom knjižarom, a u njoj se nalazi i nekoliko soba u kojima posjetitelji mogu čitati.

Photo of the Bertrand Bookstore, the oldest bookstore in the world (since 1732), located in Lisbon, Portugal., Image: 293160700, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Interijer najstarije svjetske knjižare Bertrand

Osim što imaju najstariju i najmanju knjižaru, Portugalci mogu biti ponosni i na jednu od najljepših svjetskih knjižara Ler Devagar (u prijevodu: čitaj polako) smještenu u nekadašnjem industrijskom kompleksu. Ta je lokacija dobro poznata i svim ljubiteljima mode i šopinga. Naime, nedjeljom se lokalni trendseteri obavezno upute u bivši industrijski kompleks "LX Factory" u kojem se održava sajam second hand i vintage odjeće te ručno rađenog nakita, ploča i radova lokalnih umjetnika.

Profimedia, Alamy
Knjižara Ler Devagar u industrijskom kompleksu LX Factory

Ogroman prostor u kojem se okupljaju umjetnici i dizajneri, smješten je ispod Mosta 25. travnja, a tamo se osim dobrog šopinga i posjete umjetničkim galerijama može guštati u "iću i piću". Među brojnim kafićima i restoranima ističe se "Café na Fábrica" u kojem se može uživati u izvrsnom doručku ili brunchu na terasi s pogledom na most. Jedna od najzanimljivijih lokacija je "LXeeseCake" - slastičarnica specijalizirana za torte od sira i Pavlove te prodavaonica naočala u jednom. Naime, prostor koji sada dijele bio je prevelik za samostalne prodavaonice brendova pa je tako nastao ovaj zanimljiv hibrid. Nakon uživancije u jelu i piću te kupnji unikatnih suvenira, preporučuje se podno mosta unajmiti bicikl. Pedaliranje uz rijeku Tejo do srednjovjekovnog tornja Belém, jednog od zaštitnih znakova portugalskog grada, iskustvo je koje nikad nećete zaboraviti.

Lisabonsko šarenilo nećete moći izbaciti "iz glave" dugo nakon povratka s putovanja, a atmosferu iz "roof topova" pokušat ćete stvoriti na vlastitoj terasi - pregršt je toga što u glavnom gradu Portugala morate doživjeti, stoga počnite pakirati kovčege!

, Image: 340456799, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Hosteli, dućani, restorani i kafići oko LX Factoryja

, Image: 291593707, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Jedna od zgrada u kompleksu LX Factory

The LX Factory is in Alcantara, Lisbon., Image: 159827274, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Café na Fábrica u LX Factoryju

Linker
19. travanj 2024 03:25