Profimedia, Alamy
VOLIMO PUTOVATI

Egzotične destinacije nisu nužno i skupe: Ovo su mjesta na kojima ćete povoljno uživati

Obožavamo putovanja, a kad ne iziskuju previše novaca – još su nam draža. Zanimljivo, ponekad su udaljene zemlje puno povoljnije od onih u neposrednoj blizini. Egzotične, pristupačne i zanimljive – ovo su lokacije zbog kojih nećete požaliti.

1. Indonezija

Boravite li u malo boljem smještaju, koji, primjerice, ima klimu, a uz to i tulumarite svake noći – to je izvedivo uz potrošnju 30-ak dolara dnevno, odnosno 200-tinjak kuna. Uštedite li na izlascima i niste li izbirljivi oko smještaja, taj se iznos može spustiti i do 15-ak dolara u danu. Uz popular Bali, postoji još mnogo prekrasnih lokacija koje možete posjetiti, poput otoka Lombok ili Gili.

2. Filipini

Savršene plaže, gostoljubivi mještani i prekrasna priroda glave su odlike zemlje u kojoj je cijena života, za naše pojmove, nevjerojatno jeftina. Primjerice, cijena kave iznosi 11 centi, pristojan obrok možete pojesti za 2 i pol dolara, a noćenje u hostelu često iznosi 9 dolara po osobi, odnosno, 60 kuna.

3. Nepal

Iako se još uvijek oporavlja od potresa koji ga je pogodio 2015. Godine, Nepal ima mnogo toga za ponuditi. Dnevni boravak ovdje, ako niste preizbirljivi, može vas iznositi 20 dolara dnevno, a sveukupni mjesečni troškovi ne dosežu mnogo više od 300 dolara mjesečno, odnosno nešto manje od 2000 kuna.

4. Egipat

Biste li voljeli vidjeti piramide? To ne mora biti vaš nedosanjani san, jer prema raznim turističkim vodičima u Egiptu se dnevno troše prosječno 22 dolara. Vegetarijanske obroke možete naći po cijeni nižoj od jednog dolara, a već za 4 dolara možete prenoćiti u pristojnom smještaju.

5. Bolivija

Smještena u središnjoj Južnoj Americi, Bolivija je država u kojoj su cijene boravka itekako pristupačne. Cijene hotelskog smještaja kreću se od 8 do 25 dolara, govorimo li o smještajima srednje klase.

6. Paragvaj

Turistički prilično nepopularan i malo posjećen, Paragvaj je prepun iznenađenja. Iako ne nudi turističke atrakcije, idealan je za posjetitelje koji žele doživjeti autentično južnoameričko iskustvo. Ulična hrana može se kupiti za samo 2 dolara, dok se cijene obroka u restoranima kreću od 3-5 dolara. U Paragvaju dan možete ‘izgurati’ sa samo 15-ak dolara, a svidi li vam se toliko da poželite ostati, dobro je znati da mjesečni smještaj u jednosobnom stanu glavnoga grada iznosi 200 dolara – nešto više od 1000 kuna.

7. Laos

Zemlja jugoistočne Azije, Laos, poznata je po svom brdovitom i planinskom terenu, al ii francuskoj kolonijalnoj arhitekturi, plemenskim naseljima i budističkim samostanima. Potpun mir tamo možete pronaći u smještajima čije cijene ne premašuju 5 dolara.

8. Vijetnam

Unatoč porastu popularnosti u posljednjih nekoliko godina, Vijetnam je i dalje izuzetno jeftin. Prekrasna zemlja nudi vam mnogo za samo 20 dolara dnevno. S tim iznosom u Vijetnamu u samo jednom danu možete koristiti prijevoz, ukusno jesti i mirno spavati.

9. Kambodža

Zbog minimalnih troškova Kambodža je u posljednje vrijeme sve češće na ruti turista. Čak i za luksuznija putovanja, ova zemlja nudi vile s 5 zvjezdica za otprilike četvrtinu cijene od ostatka svijeta. Prekrasna Kambodža mjesto je koje se isplati posjetiti.

10. Malavi

Malavi se naziva ‘toplim srcem Afrike’. Prosječna plaća tamošnjih stanovnika iznosi 27 dolara. Turistički živjeti možete sa samo 10 dolara dnevno, a ova država okružena Zambijom, Tanzanijom i Mozambikom idealna je baza za početak istraživanja okolnih afričkih država sličnih proračuna, ali i jednako prekrasnih krajolika i ljudi.

Linker
18. travanj 2024 05:05