Instagram
NJIHOV BONTON

Koje zemlje očekuju srkanje juhe, gdje su nedopustivi laktovi na stolu, a gdje kruh ne smijete rezati nožem?

Kulture zemalja diljem svijeta u mnogočemu se razlikuju, pa i po pitanju bontona za stolom. Primjerice, u nekim su zemljama napojnice itekako dobrodošle, dok su u drugima potpuno neprihvatljive. Velike razlike u navikama i običajima odnose se i na sam način konzumiranja hrane, pa je prije odlaska na neke od sljedećih destinacija poželjno upoznati se s očekivanjima domaćina.

Francuska

Prepoznatljiv francuski kruh, obožavani baguette, nikada nemojte rezati nožem. Želite li ostaviti dobar dojam, savjetuje se da ga trgate rukama. Češkanje i zijevanje za stolom smatraju se nepristojnim kao i u većini europskim zemalja, no nemojte zazirati od korištenja kruha u službi pribora za jelo. Naime, Francuzi vam neće zamjeriti pomognete li si komadićem kruha staviti hranu na vilicu. Kod konzumiranja voća nipošto nemojte jesti voćku u komadu nego ju ogulite i narežite. Pripazite i na držanje ruku, laktovi bi prema francuskom bontonu trebali biti uvijek na stolu, nipošto u krilu. Kad govorimo o načinu plaćanja, zatražiti zaseban račun smatra se nepristojnim.

Italija

Talijanski susjedi, baš poput nas, itekako zadiru od podrigivanja za stolom, ono se smatra nedopustivim, baš kao i zijevanje. Poput Francuza, i oni očekuju da obje ruke držite iznad stola, no razlika je u tome što se ne smijete podupirati laktovima. Talijani su ljubitelji napojnica, a ona bi trebala iznositi 5-10% od ukupne cijene jela. Pri obroku u talijanskim restoranima imajte na umu da nije pristojno špagete namatati na žlici, oni to čine na rubu tanjura. Također, ako parmezan nije poslužen na stolu, nemojte konobara tražiti da vam ga donese. Ako on pristaje uz naručeno jelo, svakako ćete ga dobiti, ali neobično, pa čak i pomalo nepristojno bit će da ga tražite uz, primjerice, rižoto s plodovima mora.

Kina

Već je opće poznata činjenica da se kineski bonton u mnogočemu razlikuje od svih na koje smo navikli. Tamošnja kultura podržava podrigivanje i srkanje juhe. Ipak, Kinezi će vam zamjeriti zakasnite li na večeru, a naručite li slabo pečeni odrezak smatrat će vas barbarom. Zviždanje i pucketanje prstima strogo je zabranjeno želite li ostaviti dobar dojam, a poželjno je i da ne pojedete cijeli obrok. Ostavljanje malo hrane na tanjuru domaćinu će biti znak da ste zahvalni na njegovoj darežljivosti. Napojnica se ne ostavlja, baš kao ni u Japanu, a posebno poštovanje pokažite prema starijim ljudima, izuzetno cijenjenoj populaciji u ovoj zemlji.

Japan

Mnogi pojedinci ljubitelji su isprobavanja hrane koju su naručile osobe s kojima objedujemo. I dok vam u našoj zemlji to može samo ići na živce, u japanskoj kulturi to je krajnje nepristojno te se ne dozvoljava davanje hrane drugoj osobi sa štapićima ili prstima. Iako niste naučeni na objedovanje pomoću štapića, domaćini će izuzetno cijeniti vaš trud. Savladate li ipak njihovo korištenje, zapamtite da se štapići nakon obroka nipošto ne ostavljaju u zdjelici, već se odlažu sa strane. Također, pripazite da ne ostavite ostatke riže u zdjelici. Tamošnju osnovnu prehrambenu namirnicu ovaj narod izuzetno cijeni, pa će svako ostavljanje riže za njih značiti veliko nepoštovanje. Ipak, svoju juhu slobodno možete popiti, i pritom glasno srkati. Time ćete odaslati poruku da vam jelo prija.

Njemačka

A post shared by Bierschenke (@bierschenke) on

Pribor za jelo kod ovog je naroda neophodan, koriste se nožem i vilicom čak i pri konzumiranju sendviča i voća. Baš kao i kod nas, i njihov obrok započinje domaćinovom “Guten Appetit” rečenicom. Njemački narod cijeni da pri ulasku starije osobe u prostoriju ustanete, no nemojte pretjerivati s komplimentima za stolom, baš kao što nije poželjno ni isticati svoju titulu. Imajte na umu da su Nijemci ponešto formalniji i ozbiljniji od ostatka svijeta, pa se savjetuje dodatno obratiti pozornost na svoje ponašanje tijekom večere s njemačkim domaćinima.

Linker
14. travanj 2024 19:57