Profimedia, Alamy
INSTAGRAM I PUTOVANJA

'Najinstragamskija' mjesta u Stockholmu navesti će vas da u Švedsku poželite otići već danas

Jednostavnost, ali i ljepota u svakom kutku i u svakom smislu glavne su odlike švedskog načina življenja. One su vidljive i Stockholmu, glavnom i ujedno najvećem gradu skandinavske kraljevine koju se često percipira kao ‘zemlju snova’. Kraljevina samo u simboličnom smislu, Švedska je država koju tijekom svake godine posjećuje velik broj turista iz cijelog svijeta. U doba društvenih mreža podijeliti svoja iskustva i dojmove lakše je no ikada ranije, a u mnogobrojnim fotografijama na Instagramu postoji nekoliko štokholmskih lokacija koje se neprestano spominju i prikazuju. Bilo zbog svoje ljepote, fotogeničnosti ili zanimljivosti, ovo su ‘najinstagramskija’ mjesta bajkovitog Stockholma.

1. Tunel Brunkebergs

Mali žuti tunel smješten između ulica David Bagares i ulice Tunel jedan je od najfotografiranijih mjesta u glavnom švedskog gradu. Turisti, ali i građani, vole ga fotografirati i izvana, no njegova je unutrašnjost ono što ga čini nevjerojatno fotogeničnim, a samim time i sve koji se u njemu nađu. Ovdje su nastali mnogi turistički selfiji, ali i fotografije koje nose umjetničku vrijednost.

A post shared by Nina & Chris (@summityogis) on

2. Ulice Gamla Stana

Gamla Stan je jedno od najvećih i najbolje očuvanih gradskih središta u Europi. Dio je to grada koji datira iz 1252. godine, a njegove uske, vijugave i popločane uličice daju mu jedinstven karakter. Svodovi s freskama i divne šarene boje fasada gotovo na svakom metru iziskuju zaustavljanje prolaznika i fotografiranje. Gamla Stan je svojevrstan živući muzej - njegove su ulice prepune kafića, barova i najslađih trgovina koje možete zamisliti. Često je odredište lokalnih umjetnika i svakako nezaobilazna postaja gradskih posjetitelja.

A post shared by (@lieslemmens) on

A post shared by Anna (@thatswedishgirl) on

3. Gradska vijećnica

Gradska vijećnica u Stockholmu je zapravo zgrada Općinskog vijeća koja se nalazi na otoku Kungsholmenu. Izgrađena je u razdoblju od 1911. do 1923. godine, a za njezinu je izgradnju bilo potrebno osam milijuna crvenih cigli. Na njezinom se vrhu nalaze tri krune, stari nacionalni švedski simbol, a zbog svog predivnog izgleda kojemu doprinosi divna flora, Stadshuset, kako ju lokalci nazivaju, omiljena je kulisa za fotografije.

A post shared by Chiara Baldini (@misswallini) on

A post shared by Hector Melo (@hector_photos) on

4. Brdo Skinnarvik

Brdo Skinnarvik građanima Stockholma najdraža je lokacija za piknik. Kad vidite fotografije koje tamo nastaju, bit će vam i sasvim razumljivo zašto je tomu tako. Šveđani obožavaju tamo imati “fiku” – obred ispijanja kave. Neizostavne su tada šarene dekice i fina hrana, a pogled koji pritom imate oduzima dah. Kako vama samima, tako i onima koji piknik na Skinnarviku doživljavaju putem fotografija.

A post shared by lenemi (@lenemi) on

A post shared by McKew (@mckew_x) on

5. Gradski metro

Deseci tisuća stanovnika Stockholma ranim jutrom dolaze na posao javnim prijevozom. Jutra i odlasci na radno mjesto nikome nisu laki, no, usudit ćemo se reći kako su žiteljima glavnog švedskog grada ljepši. I to u doslovnom smislu riječi. Naime, unutar podzemnih željezničkih tunela 90 od 100 stanica popunjeno je fascinantnim postavom umjetnina. Svoje mjesto na zidovima našli su mozaici, skulpture, slike i gravure koje potpisuje više od stotinu umjetnika. Mjesto je to gdje ranojutarnji selfiji izgledaju itekako primamljivo.

A post shared by K R I S T Y (@kristyrobbins) on

A post shared by Iris (@iris_0388) on

6. Södermalm

Södermalm mnogima koji ovaj grad posjete ostaje u sjećanju kao omiljeni gradski kvart. Često nazivan i “hipsterskim” gradskim naseljem, u svakom njegovom kutku nalaze se cool kafići, neobični barovi, vintage trgovine i galerije. Njegov najupečatljiviji dio svakako je SoFo koji je svojevrsni dom umjetnicima. Zabava ovdje često traje 24 sata, a poželjet ćete fotografirati baš sve – od detalja do ljudi, Södermalm je jedan od najfotogeničnijih štokholmskih punktova.

A post shared by SoFo Official (@sofoofficial) on

7. Omiljeni gradski kafići

Moda urbanih i lijepih kafića posljednjih je godina zahvatila cijeli svijet. Teško je pronaći grad koji nema bar nekoliko savršeno uređenih i koncipiranih kafića, no Stockholm se u ovom trendu svakako nalazi u samom vrhu. U gomili njegovih cosy, modernih i osebujnih mjesta, neka se posebno ističu, a sudeći prema fotografijama na Instagramu, to su minimalistički uređen i višestruko nagrađivan Drop Coffee, poznat kao najbolje mjesto u gradu za popiti kavu. Smješten je, naravno, u ranije spomenutom Södermalmu. Uz Drop Coffee, na instagramima posjetitelja Stockholma često svoje mjesto pronalaze i fotogenični Fabrique te Snickerbacken 7, mjesta koja objedinjuju finu kava, ukusna tradicionalna peciva, ali i umjetnost koju Šveđani toliko vole.

A post shared by Apurva Desai (@apurvadesai01) on

A post shared by EM MORRICE (@emmorrice) on

A post shared by @maisilva on

Linker
16. travanj 2024 10:49