Instagram
DIVAN SVIJET OKO NAS

Pokušajte se ne zaljubiti u ove prirodne bazene

Smještene diljem svijete, ove ljepote koje je priroda sama stvorila ostavljalju bez daha. Jezera koja svojim izgledom podsjećaju na bazene jedna su od omiljenih odredišta svjetskih putnika, a neke od njih donosimo u nastavku.

Giola, Thaos, Grčka

A post shared by YOUNG & MAD (@youngandmad) on

Velik prirodni bazen smješten na obali otoka Thasos lokalni stanovnici nazivaju ‘Afroditina suza’. Tamošnja legenda kaže da je Zeus stvorio bazen za svoju ljubavnicu Afroditu i oblikovao ga kao oko kako bi ju mogao nadgledati. Smješten usred stijena, Giola je vrlo osamljen i zahtijeva pomalo opasnu vožnju van uređenih cesta. Odvažite li se na ovaj put, potreban vam je automobil primjeren pomalo divljim i neravnim putevima, no dolazak na odredište svakako će se isplatiti.

Figure 8 Pools, Sydney, Australija

Smješteni u Kraljevskom nacionalnom parku u Sydneyu, ovi prirodni bazeni tvore oblik broja osam i, iako izgledaju pomalo umjetno, njihove su formacije potpuno prirodne. I ovaj biser prirode teško je dostupan, do njega se dolazi kroz teške planinarske staze. Lokalne vlasti također upozoravaju turiste da na ovom mjestu uživaju u za to pogodno vrijeme, kad je obližnji ocean miran. Primjerice, prošlog ožujka pedesetak ljudi je nastradalo kad je naišao veliki val i teško ozlijedio one koji su se tada nalazili u bazenima.

Hierve el Agua, Oaxaca, Meksiko

A post shared by Julia (@juliatufftytoto) on

Predivni slapovi u Oaxaci izgledaju kao da su zamrznuti u vremenu. Taj zapanjujući fenomen nastao je zahvaljujući vodi bogatoj kalcijem koja se spušta niz planinu i kroz podzemne špilje. I dok je većina vodopadnih formacija zapravo optička iluzija, turisti ipak uživaju u kupanju i to u toplim termalnim bazenima na vrhu litice.

Kravica, Ljubuški, BIH

I dok je većina nas već uživala u nenadmašnim Plitvičkim jezerima, jeste li znali da se u našem susjedstvu nalazi prirodna oaza koja im nalikuje? Činjenica da je slap Kravica nedovoljno poznat možda je i njegova najveća čar. Gusta stable smokava i topola kriju jasne smaragdne vode koje potječu iz jezera Trebižat te vam je uživanje na samo 10-ak kilometara od Međugorja zajamčeno.

Playa del Amor, Puerto Vallarta, Meksiko

Možda najčarobnija lokacija na ovom popisu upravo je ‘Skrivena plaža’ u Meksiku, među tamošnjim stanovnicima nazivana i ‘Plažom ljubavi’. Smještena na netaknutom tlu, ispod razine tla, u sićušnom krateru, ova plaža koja djelovanjem plime i oseke ponekad doista nalikuje bazenu. Osim po svojoj ljepoti i posebnosti zanimljiva je i zbog činjenice da do nje morate plivati kroz tunel dug otprilike 12 metara.

Sua Ocean Trench, Upolu, Samoa

Mnogi svjetski putnici Sua Ocean Trench nazivaju ‘najmagičnijim bazenom na svijetu’. Špilja koja se nalazi u selu Lotofaga, na otoku Upolu u Samoi, tvori nevjerojatnu rupu duboku 30 metara. Prirodni krater nastao je u doba aktivnosti otočkih vulkana. Tamošnji podzemni bazeni čine fascinantan labirint kojim vode teku sve do Tihog oceana.

Havasu, Arizona, SAD

A post shared by Alex Stutzman (@alexjstutz) on

Smješten u dubinama Velikog kanjona Kolorada u Arizoni, vodopad Havasu nezaobilazno je odredište putnika željnih izazova i adrenalina. Tamošnja je voda zahvaljujući visokoj koncentraciji kalcijeva karbonata nevjerojatno tirkizna i mamac je za osvježenje. Ono će vam svakako i trebati, jer, da biste stigli do ovog mjesta, morat ćete prehodati 16 kilometara, i to u oba smjera.

Linker
24. travanj 2024 09:03