Profimedia, Alamy
BAJKOVITO

Slobodne dane iskoristite za šetnju najljepšim hrvatskim dvorcima

Šetnja dvorcima vraća nas u vrijeme prinčeva i kraljevni, a dijete u nama podsjeća na Disneyeve filmove koje smo voljeli.

Za opisani osjećaj, koji u nama budi doživljaj putovanja kroz vrijeme, dovoljno je otputovati na udaljenost od samo sat ili dva od Zagreba i posjetiti neka od prekrasnih bajkovitih zdanja smještenih u sjevernoj Hrvatskoj.

Dvorac Trakošćan

, Image: 147589787, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Trakošćan, i dovrac i njegova okolica nude mnogo sadržaja.

Smješten u Hrvatskom zagorju, Trakošćan je možda i najpoznatiji hrvatski dvorac. Na samo sat vremena vožnje od Zagreba i nekoliko minuta od baroknog Varaždina, dvorac Trakošćan idealna je lokacija za jednodnevni izlet.

Izgrađen je u 13. stoljeću, a uz to što je eksponat sam po sebi, u njemu možete razgledati pozamašnu kolekciju umjetnina, namještaja i sl. Nakon istraživanja njegove unutrašnjosti, nemojte zanemariti bajkovit okoliš. Tornjevi dvorca koji se reflektiraju u jezeru prizor su koji ćete poželjeti upamtiti.

Dvorac Varaždin

, Image: 108284717, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Dvorac Varaždin preteča je samog grada. Naime, on je izgrađen u 12. stoljeću, dok su prve gradske građevine počele nicati tek tristotinjak godina kasnije. Tijekom vremena ovaj je dvorac doživio niz renovacija i obnova. Arhitektura, ali i sav stil koji se proteže interijerom vidljiv su plod utjecaja renesanse i baroka.

Dvorac Čakovec

Cakovec, 050511.
Panoramske fotografije Cakovca.
Na slici:  grad Cakovec administrativno je srediste Medjimurske zupanije, a svoj najveci razvoj dozivljava sredinom 16. stoljeca za vrijeme vladavine Nikole Subica Zrinskog. Cakovec je poznat po dvorcu kojeg je do danasnjeg izlega izgradila obitelj Zrinski. Na slici je dvorac Zrinskih.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Čakovečki dvorac renoviran je bezbroj puta kroz povijest, a veliku je rekonstrukciju doživio nakon potresa 1738. Godine. Tada je preuređen u baroknom stilu, a iz načina njegove izgradnje jasno je vidljivo da je nekoć služio ne samo kao rezidencija vladajućih, nego i u vojne i obrambene svrhe.

Danas je u ovom dvorcu smješten Muzej Međimurja, a njegovi su zidovi ispunjeni, među ostalim, portretima nekadašnjih vladara.

Veliki Tabor

Desinic, 131111.
Otvorenje dvora Veliki tabor nakon restauratorskih radova. Izmedju ostalih, na otvorenju su prisustvovali i ministar kulture Jasen Mesic, te potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Veliki Tabor, baš kao i Trakošćan, smješten je na vrhu brda, što posjetiteljima omogućava prekrasan pogled na zeleno Hrvatsko zagorje.Zanimljivog zaobljenog oblika, ovaj dvorac izgledom odudara od ranije navedenih, no njegova je povijest jednako zanimljiva. Štoviše, zidovi Velikog Tabora kriju i pravu tragičnu ljubavnu priču, dostojnu bajke.

Legenda kaže da je plemić Fridrih Celjski ubio svoju ženu kako bi mogao biti sa svojom pravom ljubavi, seljankom Veronikom. Zaljubljeni par je pobjegao, no zaustavili su ih dvorski vojnici. Fridrih je zatočen, a njegova draga utopljena u rijeci, a prema legendi, njezino je tijelo zabetonirano u zidovima dvorca.

Odmaknemo li se od legende i vratimo u realnost, u Velikom Taboru dočekuju vas razna događanja, mnogo vedrija od spomenute priče. Radionice, predstave, aktivnosti za djecu, ali i Tabor film festival idealna su prilika za posjet ovoj lokaciji.

Linker
20. travanj 2024 13:49