Fasade u pastelnim bojama na Chalcot Squareu
 Profimedia, robertharding
Savjeti insajdera

Vikend u Londonu: Skrivena blaga britanske prijestolnice

Da je London puno više od Big Bena, Westminsterske opatije, Buckinghamske palače, Milenijskog mosta i panoramskog kotača London Eye - koje svaki putnik koji se prvi put nalazi u britanskoj prijestolnici mora posjetiti - znaju veoma iskusni putnici i stanovnici Londona. Skrivene dragulje ovog grada otkrio nam je Nik Kolveshi koji u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva živi i radi već 3 godine. Strateški konzultant u međuvremenu je postao punokrvni Londončanin te otkrio kako najbolje provesti nedjelju, što se sve može kupiti na Broadway Marketu i gdje se nalazi najšareniji trg u gradu. I ne, suprotno uvriježenom mišljenju, u Londonu ne pada uvijek kiša!

Broadway Market, London Fields

London je poznat po lokacijama na kojima se održavaju raznorazni sajmovi. Bilo da se radi o antikvitetima na Portobello Roadu, Covent Gardenu, kojeg krasi neoklasicistička arhitektura, ili gastro festivalu na Brick Laneu, svaki gost Londona posjetit će barem jednu od ovih lokacija koje slove za najživlje u gradu. Međutim, s popularnošću dolazi i masovnost. Ako želite doživjeti iskonski, još uvijek od turista neotkriveni londonski "market" zaputite se u Hackney na Broadway Market. Svake subote u ovoj ulici punoj pubova i restorana, omeđenoj s jednog kraja kanalom, a s drugog mnogima omiljenim parkom London Fields, možete pronaći sve od domaće torte od mrkve, preko vintage kaputa britanskog brenda Barbour pa sve do ručno rađenih kišobrana.

Nik Kolveshi
Broadway Market u suton

Nik Kolveshi
Bar na krovu "Netil" na Broadway Marketu

Columbia Flower Market, Hackney

Oni koje je Broadway Market i atmosfera istočnog Londona oduševila, trebali bi se zaputiti na 20 minuta udaljeni Columbia Flower Market. Svake nedjelje Londončani željni zelenila za svoje stanove hrle na ovaj sajam gdje se po povoljnim cijenama mogu kupiti najljepši ljiljani i tulipani, ili pak, stabla masline i limuna. Nakon zelenog šopinga vrijeme je za brunch! Tada se traži stol više u vrtovima pubova u okolnim ulicama, a oni koji ne ulove svoje mjesto pod suncem, "s nogu" uživaju u tradicionalnoj deliciji "danish sconeu" uz svježe mljevenu kavu s visoravni Perua.

Nik Kolveshi
Cvijeće na Columbia Flower Marketu

Primrose Hill, Regent's Park

Druga stvar po kojoj je britanska prijestolnica poznata su parkovi. A jedan od najljepših je onaj kraljevski - Regent's Park, iz kojeg puca najbolji pogled na London. Popnite se na brdašce Primrose Hill i uživajte u pogledu koji seže od Olympic Parka na istoku, preko popularnog nebodera Gerkhina, sve do Big Bena i Westminstera. Kad se već nalazite u kvartu u kojem Beatlesi i Stonesi imaju svoje kuće i stanove, ostanite još malo i ručajte u nekom od šarmantnih restorana na Regent's Park Road – tamo se nalazi i kultni obiteljski grčki restoran Lemonia. Odmah iza ugla se nalazi najšareniji londonski trg Chalcot Square, a ako nastavite preko željezničkog mosta do četvrti Chalk Farm naći ćete se na samom početku čuvenog Camden Towna.

, Image: 93191630, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Fasade u pastelnim bojama na Chalcot Squareu

Hampstead Lakes, Hampstead Heath

Ako ste mislili da u Londonu uvijek pada kiša ugodno ćete se iznenaditi – jedna od lokacija koju Londončani okupiraju kad sije sunce su jezera na Hampstead Heathu. Još iz vremena kad su u tom dijelu Londona živjeli samo gradski velikodostojnici i plemići postoje 3 jezera u kojima se može i okupati. A iz tog vremena potječu i pravila o tome na kojem se tko kupa. Naime, jedno je rezervirano za muškarce, a drugo za žene, kako se gospoda i gospođe ne bi osjećali neugodno razodijevajući se pred suprotnim spolom. Treće jezero nekada je bila namijenjeno kućnoj posluzi, a na njemu se danas, baš kao i u prošlosti, zajedno mogu kupati žene i muškarci. Savjet - uz ručnik sa sobom ponesite i bocu prosecca jer na jezerima atmosfera vrlo vesela.

, Image: 106663344, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Jedno od jezera na Hampstead Heathu

Petersham Nurseries, Richmond

Još jedan poznati - a ujedno i najveći gradski park - je Richmond na jugozapadnom dijelu. Uglavnom je to destinacija za zaljubljenike u jelene, a na svojem zapadnom rubu krije pravo malo blago. Naime, Petersham Nurseries je botanički vrt koji je svoje staklenike pretvorio u neodoljiv bar i restoran u kojem se među bujnom vegetacijom može uživati u slatkim tortama ukrašenim jestivim biljem i domaćem čaju. Nakon uzbuđenja na trgovima i ulicama, uzmite jedan dan i napravite ono zbog čega stanovnici Londona jedva čekaju vikende - pobjegnite u gradsku prirodu.

, Image: 341955360, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Petersham Nurseries

Linker
19. travanj 2024 15:37