Brooklyn Bridge
 Marijana Marinovć
Savjeti insajdera

Vodič po New Yorku: Kako se zabaviti i što vidjeti besplatno ili za vrlo malo novaca

Iako je za hrvatske prilika 'grad koji nikad ne spava' preskup, na svu sreću dosta se toga nudi besplatno, o čemu se može saznati preko stranice Nifty NYC.

Jesen u New Yorku je najljepše godišnje doba, no za vidjeti bogatu kulturnu i društvenu ponudu, kušati nove okuse raznih nacionalnih kuhinja i isprobati sve čari Velike jabuke potrebno je dosta novaca. Za hrvatske uvjete grad je preskup, a još kada se tome doda obaveza ostavljanja napojnica - dolar ili dva za vožnju taksijem, dolar do dva po svakom naručenom piću u noćnom baru te 18 do 20 posto od računa za ručak ili večeru u restoranu - mnogi će dobiti glavobolju od straha da će vrlo skoro bankrotirati.

Marijana Marinovć
Ulaz u muzej Metropolitan

Marijana Marinovć
Krov muzeja Metropolitan

Jedan od najveličanstvenijih pogleda je onaj iz vrta smještenog na krovu muzeja Metropolitan, na kojem je postavljena instalacija pod nazivom "Teatar nestanka" argentinskog umjetnika Adriana Villara Rojasa i bit će izložena do kraja listopada. S vrha pogled puca na istočni dio Manhattana, Upper East Side i popularnu Petu aveniju te hotel Plazu, Columbus Circle, prekrasne građevine Dakotu i San Remo u četvrti Upper West Sideu i naravno na Central Park. U posjetu MET-u ne treba platiti punu preporučenu cijenu od 25 dolara: to je muzej koji se financira od donacija bogatih Njujorčana i dovoljno je na blagajni donirati simboličnu svotu - 5 dolara je sasvim pristojno.

Marijana Marinovć
Brooklyn Bridge

Marijana Marinovć
Pogled na Wall Street iz četvrti Brooklyn

Drugi veličanstven pogled je na vizure Manhattana iz Brooklyn Bridge Parka i Dumba te obližnjeg Williamsburga, a nezaboravna je i šetnja Brooklynskim mostom, kao i razgledavanje grafita u Williamsburgu. Tko se ne boji visine u panoramskom pogledu će uživati u vožnji žičarom preko East Rivera do Roosevelt Islanda za samo 2.75 dolara ili besplatno s metro kartom. Za istu cijenu možete se taksi katamaranom ukrcati na desetak lokacija – od East River do Hudson River i fotografirati svjetla Manhattana u noćnom krstarenju, a umjesto žutog taksija ili Ubera po Manhattanu se najjeftinije voziti koristeći uslugu aplikacije Via (vožnja dođe 8 dolara).

Marijana Marinovć
Žičara za Roosevelt Island

Ulaznice za Broadway najbolje je kupovati istog dana u pola cijene na šalteru Ticketmastera na Times Squareu, no česte su besplatne projekcije filmova na krovovima u Bryant Parku, gdje se održavaju i kazališne predstave poput "Shakespearea u parku". Možzda vam se posreći da imate super susjede koji vas pozovu na roštilj ili zabavu na krov zgrade… U gotovo svakom parku ima čitaonica s besplatnim novinama, magazinima i knjigama, a nemojte se začuditi ako u šetnji gradom naiđete na hrpu knjiga ostavljenih pred ulaznim vratima. Slobodno ih možete uzeti i pročitati, a potom ih ostaviti pred kućom.

Marijana Marinovć
Opuštanje u Central Parku

New York je kao velika pozornica i na svakom koraku su ulični svirači, pjevači i zabavljači, a nerijetko su besplatni koncerti i to afirmiranih izvođača u Central Parku. Poznate osobe i zvijezde iz svijeta zabave možete upoznati na raznim zbivanjima: prosurfajte ako imaju kakvu promociju knjige u knjižarama "Barnes & Noble" ili "Strand", predavanje na sveučilištu, kazališnu predstavu ili prezentaciju nekog novog proizvoda ili brenda. Primjerice, moguće je susresti, upoznati i fotografirati se za uspomenu sa Sarah Jessicom Parker u nekoj robnoj kući na predstavljanju njezine kolekcije cipela.

Marijana Marinovć
Ulični svirač na njujorškoj šetnici High Line

Kao i svaki grad New York krije svoje tajne poput skrivenog vodopada u Greenacre Parku u Midtownu (51. ulica između 2.i 3. Avenije), galerije šapta na uglu "Oyster Bara" i "Vanderbilt Halla" na terminalu Grand Central (ako dvoje ljudi dijagonalno ispod arkada šapuću u zid glasovi im se čuju kao da telefonski pričaju), ulica iz prošlosti (zaštićeni nacionalni spomenik Pomander Walk na Upper West Sideu, Patchin Placea u West Villageu i najposjećenije Washington Mews pokraj Washington Square Parka) te skrivenih barova iz dobra prohibicije - "Apotheke" u Kineskoj četvrti, "Please Don`t Tell" do kojeg se ulazi kroz hot dog zalogajnicu "Crif Dogs" i "Blind Barber Shop" do kojeg se dolazi kroz brijačnicu. A ako već ne možete odoljeti šopingu, onda "Century 21", poznatu robnu kuću s dizajnerskom odjećom - 50 do 70% jeftinijom, ili u neki šarmantni vintage butik na Lower East Sideu, a po suvenire skoknite u Kinesku četvrt.

Marijana Marinovć
Galerija šaptača na terminalu Grand Central

Marijana Marinovć
Skriveni vodopad

Marijana Marinović
Ulice iz prošlosti Washington Mews

Linker
25. travanj 2024 06:05