Slow Dentistry

Korak po korak do savršenog osmijeha

U našem slučaju ‘slow‘ ne znači sporo, nego promišljeno i dobro isplanirano: to je idealan koncept za ljude koji nemaju vremena na bacanje.

Iako ih vežu bračne spone - a prije toga i mladenačka veza još od studentskih dana - dr. Petra Stulić Sandev i dr. Livio Sandev u svojoj zagrebačkoj ordinaciji dentalne medicine funkcioniraju kao poslovni partneri, s ravnopravnom podjelom posla proizašlom iz njihovih sklonosti. On je već kao student pokazivao interes za oralnu kirurgiju te je stasao u stručnjaka za precizne zahvate, poput operacija i ugradnje implantata, a ona, kaže, uvijek gleda "širu sliku". Zbog toga je još od 2014., kad su otvorili Dental Sandev, zadužena za estetsko planiranje i finalnu izvedbu osmijeha, koja obuhvaća izradu zubnih krunica i ljuskica.

image
Početak planiranja radi se uz pomoć sofisticiranog digitalnog programa za dizajn osmijeha.
DUšKO VLAOVIć

Pod stalnim pritiskom praćenja trendova u stomatologiji, pacijenata koji su dobro informirani i traže izvrsnost, te snažne konkurencije - oboje su u kontinuiranom procesu edukacije. U posljednje vrijeme na kongresima koji se održavaju on-line, ali i kao članovi raznih stručnih grupa na društvenim mrežama gdje se informacije izmjenjuju na dnevnoj bazi. U toj neprekidnoj nadogradnji postojećih znanja novima, nastao je njihov koncept Slow Dentistry - kao kontrapunkt programu "Novi zubi za 24 sata" koji se posljednjih godina intenzivno reklamira.

- U ovom slučaju "slow" ne znači sporo nego - promišljeno. Naime, kad su za postizanje savršenog osmijeha dovoljni manji zahvati, sve može biti gotovo u kratko vrijeme, ali ponekad su potrebni veliki zahvati poput vađenja, pripremnih operacija i potom ugradnje zubnih implantata. Doduše, i tada možemo pacijentu u kratkom roku napraviti prekrasan osmijeh usklađen s crtama lica - ali u privremenom materijalu. Tako se organizmu daje dovoljno vremena da zacijeli, čeljusnom zglobu i mišićima da se naviknu na novi zagriz, zubnom mesu da potpuno ozdravi, a pacijentu da se, noseći lijep i čvrst provizorij, osjeća sigurno te da normalno funkcionira na poslu i svakodnevnim aktivnostima, objašnjava Petra Stulić Sandev.

image
Ponekad su potrebni veliki zahvati poput vađenja, pripremnih operacija i potom ugradnje zubnih implantata.
DUšKO VLAOVIć

Iako njegov naziv sugerira suprotno, koncept Slow Dentistry namijenjen je osobama koje nemaju mnogo vremena. Uglavnom su to poslovni ljudi, koji žele uložiti vrijeme i novac u svoje zdravlje, a istodobno im je važno kako izgledaju tijekom i nakon procesa izrade zuba. Stoga je za taj koncept bitno razraditi termine dolazaka kako bi pacijent točno znao što ga čeka. I, što je najvažnije, pacijent cijelo vrijeme ima laboratorijski izrađene provizorne krunice koje su čvrste i lijepe te nitko ne može ni znati da je u procesu izrade zuba. Ti su privremeni zubi učvršćeni privremenim cementom, te se bez problema skidaju i vraćaju nakon svakog zahvata, a s njima pacijent mjesecima normalno funkcionira - ako proces potraje, i do godinu dana.

Kao što slow food pretpostavlja polagano uživanje u vrhunskim i autohtonim jelima, tako i Slow Dentistry u ordinacije estetske stomatologije donosi trend promišljene i sustavne izgradnje novog osmijeha. A ta izgradnja obuhvaća nekoliko faza:

  1. Početni razgovor s pacijentom, digitalni dizajn te prikaz digitalne simulacije osmijeha - a nakon toga "analogna" proba budućeg izgleda, prije nego što se krene s radom.
  2. Izrada čvrstih i lijepih provizornih krunica s kojima će se pacijent tijekom procesa osjećati sigurno.
  3. Vrijeme "mirovanja", potrebno za zacjeljivanje nakon određenih zahvata, kako bi se osigurali uvjeti za savršenu estetiku. Ovo se odnosi na cijeljenje nakon ugradnje implantata, primjerice, pri izradi All on 4 koncepta, ali i na zacjeljivanje granuloma nakon liječenja kanala. Smatramo da ne treba bezuvjetno spašavati sve zube, ali određenim zubima, ako je pacijent na to spreman, dajemo šansu da „ozdrave“.
  4. Za razliku od brze stomatologije koja je danas sveprisutna, naša ordinacija se zalaže za pristup izgradnje osmijeha u kojem veliki akcent stavljamo na planiranje, poštujemo prirodne procese cijeljenja tkiva te tako produciramo osmijeh kojim ćete biti zadovoljni dugi niz godina.
image
Prvi korak do novih zubi je digitalni dizajn te prikaz digitalne simulacije osmijeha.
PRESS


Pogledajte kako u 9 koraka izgleda čitav postupak Slow dentistry.

Izgradnja novog osmijeha, objašnjava Petra Stulić Sandev, počinje obrnutim redoslijedom - prvo se isplanira točno kako će ljuskice ili krunica na implantatu izgledati, pa se na temelju toga izrađuje detaljni plan i razrađuju koraci da bi se to postiglo.

- Početak planiranja radimo koristeći sofisticirani digitalni program za dizajn osmijeha, kaže. - Osim što nam olakšava posao jer u njemu možemo isplanirati nekoliko verzija, pacijentu zorno prikazujemo ako je neko njegovo očekivanje - nerealno. Osmijeh se dizajnira ponajprije prema željama pacijenta, ako su one izvedive, uvažavajući crte lica i stanje u ustima. Nekad se promjene mogu napraviti u više verzija, ali priroda uvijek diktira glavne postavke. To znači da dugačko lice ne može imati kratke zube, a isto tako će čudno i neprirodno na okruglom ili četvrtastom licu izgledati dugački zubi. Osim toga, postoji šansa da bi pacijent osjećao smetnje u čeljusnom zglobu i mišićima ako se zanemari priroda.

Cijeli postupak dizajna osmijeha smo objasnili na web stranici jer smatramo da je važno uputiti pacijenta u sve faze izgradnje osmijeha.

image
dr. Petra Stulić Sandev i dr. Livio Sandev poslovni su i životni partneri.
DUšKO VLAOVIć

Iako Livio i Petra Sandev daju detaljne upute o tome što će se događati i kako će netko funkcionirati tijekom ovog zahtjevnog postupka, ništa ne može čovjeka pripremiti na prizor kad se ugleda s modelom svojih budućih zuba (mock up) u ustima.

- Digitalna simulacije je vrlo uvjerljiva - kaže dr. Sandev - ali mnogi pacijenti još ne vjeruju da možemo uistinu postići takvu promjenu. Kada u sljedećem posjetu te zube isprobaju u 3D varijanti, ponekad bude i suza i nevjerice, neki traže da odu doma s tim privremenim zubima da ih vide članovi obitelji i prijatelji prije nego se odluče na tako važan korak. No, najiskrenija i najuvjerljivija mi je bila reakcija jedne djevojke koju je njen odraz u ogledalu tako iznenadio da je, onako sočno, opsovala.

Linker
16. travanj 2024 08:08