ISTOCK
Recite mu: Zbogom!

Riješite se lošeg zadaha

Problem koji zahvaća više od 80 milijuna ljudi, došao je do izražaja nošenjem maski za lice - osim ako nije riječ o bolesti, ovog neugodnog problema možete se riješiti pravilnom prehranom i higijenom.

Problem koji zahvaća više od 80 milijuna ljudi, došao je do izražaja nošenjem maski za lice - osim ako nije riječ o bolesti, ovog neugodnog problema možete se riješiti pravilnom prehranom i higijenom.

Otkako su maskice zbog pandemije koronavirusa postale naša svakodnevica, te platnene i plastične zaštite od virusa na našim licima mnoge su osvijestile o neugodnom zadahu iz usta - problemu koji, prema pisanju Academy of General Dentistry, u svijetu zahvaća više od 80 milijuna ljudi. Pritom se misli na problem s trajnim zadahom koji nastaje kao posljedica naslaga bakterija na jeziku, upala zubnog mesa te karioznih zubi. Halitoza je naime, povremena ili trajna pojava zadaha iz usta i ne smatra se bolešću već društvenim problemom koji može prouzročiti nelagodu, vama i osobama u vašoj blizini. Razlog nerijetko može biti i konzumacija namirnica intenzivnog mirisa poput češnjaka i luka, pušenje, ispijanje kave i alkohola, a u nešto rjeđim slučajevima, opasnog i ozbiljnog zdravstvenog problema.

Stručnjaci tvrde da samo osam posto slučajeva neugodnog zadaha proizlazi iz infekcija u tijelu, problemima sa sinusima ili bolesti jetre.

Većina ih, naime, potječe iz usne šupljine zbog nakupljanja hrane. Kao osnovni problem, stomatolozi navode prekratko (oko 45 sekundi, umjesto tri minute) i neadekvatno četkanje zubi (potrebno ih je prati ujutro i navečer i to najbolje električnom četkicom). Zubi se četkaju kratkim kružnim pokretima i laganim pritiskom, a četkicu je potrebno mijenjati svaka dva mjeseca.

image
Ispravna njega zuba podrazumijeva redovito i ispravno četkanje zuba, ali i korištenje konca za čišćenje prostora između zuba.
iSTOCK

Ujedno, ne treba zanemarivati ni jezik. Budući da bakterijski spojevi žive na stražnjem dijelu jezika, strugač za jezik izvrstan je za ciljanje tog područja i uklanjanje čestica hrane. Također iste bakterije koje se zaglave u stražnjem dijelu usta ulove se i 'sakriju' među zubima, stoga ih je najbolje očistiti zubnim koncem.

Neugodan miris često se može osjetiti ujutro nakon buđenja, za što su najčešće krivci suha usta i suhoća usne šupljine, no ova vrsta zadaha smatra se normalnom i nestaje nakon pranja zubi. Samo dovoljnom hidratacijom usna će šupljina zadržati potrebnu vlažnost. Kad god nešto pojedete ili popijete, stvara se nova količina sline koja je važna za odvijanje normalnih procesa u usnoj šupljini i otklanjanje neugodnih mirisa. Stoga, ako osjetite suhoću u ustima, popijte vode ili pojedite jabuku, jer će to potaknuti proizvodnju sline, ali izbjegavajte žvakaće gume sa šećerom jer će one samo privremeno ukloniti problem.

image
Žvakaće gume i bomboni nisu se pokazali idealnim rješenjem za problem zadaha.
iSTOCK

Kada je hrana u pitanju, lisnato svježe povrće i voće, posebno celer, jabuke i naranče te namirnice s dovoljno vlakana i cjelovite žitarice spriječit će halitozu.

Pomoći će i hrana bogata antioksidansima i vitaminom C jer čuva zubno meso. Svakako pritom pripazite da unosite u tijelo i dovoljno ugljikohidrata jer povećani unos proteina također može naškoditi vašem zadahu. Naime, kada organizam treba preraditi velike količine proteina, dolazi do procesa u tijelu koji dovode do pojave zadaha, a on dolazi iz želuca. Za brzu i efikasnu pomoć priskočite i vodicama za ispiranje usta, koje i sami možete pripremiti kod kuće na biljnoj bazi. U 2,5 decilitra ohlađenog čaja od kadulje i paprene metvice dodajte pola žličice limunova soka ili pak naribajte đumbir, dodajte mu limunov sok i toplu vodu i tom mješavinom ispirite usta. Žvakanje sirovog đumbira također će privremeno ukloniti loš zadah.

Linker
26. travanj 2024 02:14