Foto: Sanjin Kaštelan / Dvorišta
PREDLAŽEMO VAM

5 stvari koje možete raditi do kraja tjedna

Da ste postavili pitanje o Zagrebu ljeti prije par godina, vjerojatno biste dobili odgovor da je ipak ljepše na moru. No, čini se kako je naša mala metropola u posljednje vrijeme doživjela pravu društvenu revoluciju.

Svakog tjedna možete ‘uloviti’ mnoštvo raznovrsnog sadržaja koje će vas zadržati u toplim ljetnim večerima izvan kuće. Kako bismo vam olakšali odabir predlažemo vam ovih pet ideja koje će vam ovaj tjedan učiniti zabavnijim. I na kraju krajeva – tko je rekao da ljeta u Zagrebu mogu biti dosadna!

Pogledajte dobar film na otvorenom…

Sezona ljetnih ‘open air’ kina traje već neko vrijeme i vjerojatno ne postoji bolje mjesto za pogledati dobar film od onog ‘pod zvijezdama’. Ovaj tjedan možete uloviti neki od filmova sa Zagreb Film festivala u Ljetnom kinu Tuškanac. Više o tome pročitajte ovdje. Ukoliko se želite iznenaditi skrivenom projekcijom svratite do Art Parka gdje skoro svaki dan u 21 sat možete pogledati film iznenađenja.

Posjetite neko od skrivenih dvorišta na Gornjem gradu…

Jedan od razloga radi kojeg je zagrebački projekt Dvorišta jedan od najposjećenijih ljeti, jest prilika da zavirite u gradske kutke koji vam se otvaraju samo za ovu priliku. Tu ćete otkriti prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19. U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remek djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” doživjet ćete dašak dobrih starih vremena.

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 gdje je sniman još jedan antologijski hrvatski film – “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba. Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone. Lokacije ostaju otvorene do 24. srpnja – nemojte propustiti zaviriti u ovu starozagrebačku čaroliju.

Zaplešite u samom središtu Zagreba na after work druženju…

Već smo vam spominjali projekt Art Park – jedan od najljepših gradskih parkova ove godine pretvoren je u pravu umjetničku oazu. Tamo ćete se ovog petka, od 18 sati, moći opustiti uz dobar funk koji će vam puštati DJ Zac u sklopu after work druženja na otvorenom. Opustiti se okruženi zelenilom, razgledati street art galeriju na otvorenom u sklopu parka ili pak ljuljati se u visećoj ljuljačci – sve vam je dozvoljeno.

Poslušajte koncert grupe Psihomodo Pop na krovu MSU-a…

Subotu rezervirajte za posljednji koncert ovogodišnje sezone ‘Ljeta u MSU’ i Psihomodo Pop. Osim što ćete u sklopu ulaznice za koncert moći posjetiti i sjajnu izložbu „Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa“ te pogledati hvaljenu francusku dramu „Vikendi“, imat ćete priliku i besplatno razgledati izložbu Juliãoa Sarmenta, jednog od najpoznatijih portugalskih umjetnika današnjice.

Provedite nedjelju na Žitnjaku…

Zašto? Zato što se isplati potegnuti u taj dio grada na ručak u The Garden Brewery. Originalnu craft pivovaru je početkom lipnja otvorio nekadašnji producent grupe UB40 i pokretač Garden festivala, Nick Colgan s vizijom da mjesto bude puno više od pivovare. Osim što ćete u bivšoj industrijskoj hali na Žitnjaku kušati fine craft pive koje ovdje proizvode, počastiti se možete i ukusnim hamburgerima koje potpisuje Submarine. Kako je Nick Colgan veliki ljubitelj glazbe raznovrsne ploče su vam na raspolaganju za puštanje i uživanje. Više informacija potražite ovdje.

Linker
16. travanj 2024 02:19