DVOSTRUKI TRIJUMF

Ana Konjuh: Tenisko čudo iz Dubrovnika

Mlada hrvatska tenisačica, 15-godišnja Ana Konjuh pobjedom protiv Čehinje Katerine Siniakove osvojila je turnir Australian Open u juniorskoj konkurenciji. Dubrovčanka koja se u protekloj godini popela s 860. na 4. mjesto najboljih juniorki svijeta, tako je napravila dvostruki trijumf – i u paru s Kanađankom Carol Zhao osvojila je Australian Open.

U posljednjih godinu dana dubrovačka tenisačica doživjela je strelovit uzlet – zahvaljujući svom snažnom backhandu i preciznom servisu. Osvojila je sedam od trinaest turnira, a posljednji – Orange Bowl na Floridi – neslužbeno se smatra svjetskim juniorskim prvenstvom. Uza sve to, s odličnim je uspjehom završila osnovnu školu i upisala se na turistički smjer dopisne Birotehničke škole u Zagrebu.

Tenis, u koji se zaljubila kao šestogodišnja djevojčica gledajući kako ga igra njezina najstarija sestra Andrea, doveo je Anu prije četiri godine u Zagreb jer u Dubrovniku nije imala uvjete za trening tijekom cijele godine. Živjela je sa sestrom, a kad je ona zbog ozljede leđa odustala od tenisa i vratila se u Dubrovnik, ostala je sama. Ali i dovoljno samostalna da se brine o sebi. No, roditelji Mario i Iris, koji u Dubrovniku vode svoju privatnu tvrtku, na smjenu dolaze u Zagreb.

– Jedan tjedan mama, drugi tata, a treći je uz mene moj trener Kristijan Schneider koji me dvaput na dan vozi na treninge u Nacionalni teniski centar na Velesajmu. Žao mi je zapravo mojih roditelja jer stalno putuju, ali ja dobro podnosim odvojeni život. Naviknula sam se na Zagreb, osamostalila sam se, naučila sam kuhati i pospremati stan. Kako sam bila dobra učenica u školi Vrbani, gdje su uvijek imali razumijevanja za moje izostanke, nije bilo problema zato što mama ili tata nisu dolazili na roditeljske sastanke: ja sam im prenosila poruke svojih nastavnika i nikad nisam ništa prešutjela – kaže Ana Konjuh, treća od četiriju kćeri u obitelji Konjuh.

Najstarija Anina sestra Andrea (22) studira ekonomiju, 16-godišnja Antonia je srednjoškolka, a najmlađoj Antei osam je godina. Premda se ne viđaju često, ipak se znaju, onako sestrinski, katkad posvađati. Najčešće zbog odjeće i šminke.

– Kad Antonia dođe u Zagreb, ne ponese svoju garderobu nego opustoši moj ormar – žali se Ana koja, premda nema djetinjstvo kao njezini vršnjaci, veli da se ne osjeća nimalo zakinuta: jer zahvaljujući tenisu, proputovala je svijet i upoznala različite kulture i običaje. S osam godina nastupila je na prvim turnirima i odmah je osjetila neobičnu povezanost s reketom i lopticom.

– Želim pobjeđivati i dobivati mečeve. I sve ću učiniti da uspijem. Roditelji imaju u mene povjerenja, a ja tenis igram zbog sebe. Ništa mi nije bilo teško. I treninzi u šest sati ujutro prije škole, i dva treninga popodne. Trener me naučio da ću imati uspona i padova u karijeri, i da se trebam znati nositi s time. Kad me loptica neće slušati, moram ostati mirna i pronaći način kako promijeniti igru – kaže Ana Konjuh kojoj je Australian Open prvi Grand Slam turnir na kojem igra i odmah je trijumfirala.

Jagoda Zamoda

Linker
13. travanj 2024 18:36