ZNAK NA KAJINU

Ana Magaš: Ne mogu se odreći sina

Na festivalu ZagrebDox u prostorijama zagrebačkog Movieplexa održana je svečana premijera dokumentarca “Znak na Kajinu”, redateljica Ljiljane Šišmanović i Tihane Kopse, potresna priča o Ani Magaš.

Svi mediji marljivo su i iscrpno pratili “slučaj” mlade žene koju su osudili na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u samoobrani, koje se dogodilo 2005. Nakon tri godine u zatvoru predsjednik Stjepan Mesić pomilovao je Anu, a odličan dokumentarac nastavlja tamo gdje su mediji, zbog njezine odluke da ne otkriva svoju intimu, izgubili interes za njen život: nakon Anina izlaska iz zatvora, povratka u Zadar i nastojanja ponovne integracije u svakodnevicu.

Anin boravak u zatvoru svakako je tjeskoban dio ispovijesti, ali najpotresnije sekvence ipak se tiču njenog odnosa sa sinom Lovrom. U kratkim susretima i dogovorenim sastancima, sin se odriče majke i ne želi ju više nikad vidjeti, a i sama Ana je svjesna da bi bilo previše očekivati da joj daju da živi sa sinom, ali kako sama kaže, nema izbora, može jednostavno čekati i nadati se da će se vremenom situacija promijeniti.

– On je tražio da ga se kompletno odreknem. Pokušala sam mu objasniti točku po točku zašto se neću moći toga pridržavati, a on meni kaže: ‘Isteklo ti je vrijeme’ – opisala je Ana Magaš svoj kratki susret sa sinom Lovrom nakon izlaska iz zatvora.

Redateljice su nastojale mjesecima doći do Ane Magaš te su uspjele zadobiti njeno povjerenje i dobiti priliku da nam prikažu još jednu dimenziju ove tragične priče. Bez jasnog apologetskog stava naspram bilo kojeg segmenta nesretnog događaja, autorice su ipak uspjele iz svjedočenja dobiti intenzivan emocionalan naboj i preslikati jasnu socijalnu pozadinu priče.

– Počevši od samog naslova: dakle biblijskog citata kad Jahve stavi znak na Kajina i kaže da će onaj tko ga ubije biti sedmerostruko kažnjen, dolazi pitanje koliko mi ljude koji počine veliku grešku ili prođu tragičnu sudbinu, stigmatizirano u društvu – objasnila je redateljica Ljiljana Šišmanović.

Gordana Kolanović

Linker
27. travanj 2024 00:10