USPJEH PREDSTAVE

Andrej Dojkić oduševio kao Leone Glembaj

Sinoć je u prepunom zagrebačkom klubu Kolding održana izvedba najpoznatije drame Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi“. Ovu zanimljivu adaptaciju u autohtonom okruženju režirao je Željko Senečić.

Poznati redatelj, scenograf, pisac i slikar Željko Senečić ponovno se vratio u teatar novim uprizorenjem najpoznatije Krležine drame „Glembajevi“, koju povodom 120. godišnjice Krležinog rođenja postavio u produkciji umjetničke organizacije MENORAH.

Prostorije Kolding cluba idealna su scena za predstavu jer se ništa nije trebalo mijenjati, sve izgleda kao autentični salon u kući bogate obitelji Glembaj, gdje se oko biljarskog stola sukobljavaju jedina dva muška pripadnika slavne dinastije. Stolica koju Leone Glembaj koristi u predstavi je originalna stolca ”US Marshalls” koja je pripadala glumcu Kirku Douglasu, a režiser Željko Senečić je odlučio stolicu pokloniti ”Glembajevima”.

Sama ideja za ovu predstavu proizašla je iz mojih razgovora s Miroslavom Krležom prije više od trideset godina, kada mi je jednom prilikom rekao da sama srž i osnova Glembajevih leži u svega tri lika i njihovim međusobnim odnosima. – pojasnio je redatelj Željko Senečić svoju odluku da napravi predstavu sa samo tri glavna lika iz drame.

U glavnim ulogama oca i sina Glembaja odlično su se snašli Žarko Savić kao Ignjat i mladi Andrej Dojkić kao Leone.U predstavi također glumi i Vesna Tominac-Matačić u ulozi Barunice Castelli.

Ovakvom “cabaret” scenom gdje se publika nalazi niti pola metra od glumaca, daje jedno potpuno novo, interaktivno iskustvo gledateljima koji više nisu tek puki promatrači, nego i indirektni sudionici predstave.