ISTRAŽIVAČKI DUH

Ashley Colburn: Moje putovanje Hrvatskom

Brojni sastanci u različitim dijelovima grada nisu ništa novo za američku TV novinarku Ashley Colburn (24), koja je za dokumentarac “WOW Croatia” 2010. dobila nagradu Emmy. Ali unajmljeni automobil s mjenjačem druga je stvar.

– Zagreb ne poznajem dobro kao vozač, uvijek sam ga obilazila pješice. No, ne znam voziti automobil s mjenjačem jer to nemamo u Americi. Dobro da sam preživjela. Neću to više raditi! – kaže nakon što je ipak na vrijeme došla na sastanak u zagrebački restoran Vinodol.

Ovo joj je već četvrti posjet Hrvatskoj. Prvi put je došla snimati “WOW Croatia”, drugi put radi putopisnog serijala “Take Off With Ashley Colburn”, treći put kad je dobila nagradu Zlatna penkala, koju Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje stranim novinarima za promociju hrvatskog turizma. A sad kod nas radi serijal od sedam jednosatnih emisija “Wonders of Croatia” u kojima će pokazati sedam regija naše zemlje. Posjetila je Rijeku, Rab, Zadar, Međimurje, Zagreb…

Visoka i vitka, sjajne duge kose i vrlo lijepa, Ashley Colburn bi mogla raditi i kao fotomodel. Ali na to nikad nije ni pomišljala jer od djetinjstva mašta samo o televizijskom novinarstvu. Upravo zato je toliko ponosna na svoj uspjeh.

Zaposlila se na TV postaji Wealth Channel, osnovanoj 2004. u San Diegu u Californiji, koja dopire do više od deset milijuna domova. Kako steći bogatstvo, kako ga koristiti i kako u njemu uživati glavne su programske odrednice te postaje, a ciljana publika su dobrostojeća kućanstva. Ashley Colburn je tu odradila gotovo sve TV forme i različita područja te cijelo vrijeme maštala o ostvarenju davne želje – putopisnom serijalu. Kad je razgledavala fotografije s bratovog putovanja po Europi, najviše su je privukle one snimljene u Hrvatskoj. Poželjela ju je posjetiti, a kako ni ona, a ni mnogi drugi Amerikanci nisu znali ništa o našoj zemlji, kao da je neka brižno čuvana tajna, činilo joj se da će moći snimiti priču zanimljivu američkoj publici.

Napravila je skicu putopisnog serijala: posjetila bi 20 zemalja, u svakoj boravila jedan tjedan i snimila u njoj dokumentarac u trajanju od 30 minuta. Bila je prva u redakciji kojoj je odobren takav projekt. Prvo je otišla u Hrvatsku, a potom posjetila Tursku, Nikaragvu, Švicarsku, Španjolsku, Italiju, Tunis, Švedsku, Makao, Tajland, Šri Lanku i druge.

– Ozbiljno se pripremam, čitam, učim, razgovaram s ljudima. Mislim da svaki čovjek skriva neku zanimljivu priču. Zato ne treba žuriti, treba pustiti da se priča sama razotkrije. Nedavno sam tako ušla u slastičarnicu u Rabu, naručila tortu i zapričala se. I saznala da je recept za rapsku tortu star 800 godina. To je nama Amerikancima zanimljivo, imamo parade, trgovačke centre i brze ceste, ali nemamo tu vrstu tradicije. Svaki vaš obalni gradić ima zanimljivu povijest i svi su tako različiti. To me fascinira! – govori Ashley Colburn.

Neposredan pristup, srdačnost i zanimljiv prikaz sadržaja odlika se njezinih emisija. Wealth Channel je njezin film o Hrvatskoj “WOW Croatia” odabrao kao svoj prilog za nagradu Emmy.

– Nisam mogla vjerovati, bila sam sva izvan sebe. Svi mi nominirani sjedili smo za istim stolom. Servirali su nam večeru, a ja sam bila tako nervozna da me želudac bolio pa nisam pojela ni zalogaj! A kad su pročitali moje ime, bila sam luda od sreće! – prisjeća se te otkriva da je haljinu koju je nosila na dodjeli kupila kod zagrebačke modne kreatorice Branke Donassy.

– Dva tjedna prije dodjele Emmyja bila sam u Hrvatskoj radi dodjele nagrade Zlatna penkala. A kako mi se sviđa hrvatska modna scena, sad kad snimam serijal o Hrvatskoj, obratila sam se modnoj kući Image Haddad s molbom da budu sponzori odjeće. Učinila sam to doista u zadnji tren, prekasno sam se sjetila te mogućnosti, već sam gotovo počela snimati. Oni su bili sjajni, ispitali su me telefonom o mom stilu i dojurili u Opatiju. Definirali smo garderobu, a onda su je prilagodili meni. Fantastičan osjećaj! – kaže Ashley Colburn.

Nedavno je osnovala i vlastitu producentsku kuću, jer želi imati i autorska prava na vlastite proizvode.

– Ambiciozna sam i, priznajem, želim imati sve pod kontrolom! Želim raditi dobro, ući u dubinu, biti zanimljiva gledateljima. Sad uvijek angažiram lokalnog kamermana i vodiča. Mislim, doduše, da ću uskoro morati angažirati asistenta. Ne mogu baš sve sama.

Već sada uspostavlja distribucijsku mrežu u Americi i Europi i puna je planova. Nakon što završi serijal u Hrvatskoj, nastavit će snimati u onih 20 zemalja koje također poznaje i u kojima ima kontakte.

– A ljubav? – pitamo. – Dugo sam već sama. Naravno da želim vezu, tko ne bi. Ali sad mi je glavna karijera. Sve je dobro krenulo i ne želim stati. No, ako upoznam nekoga i složimo se, zašto ne? Ali mora me pustiti da ostvarujem svoje ambicije. Snimam negdje po nekoliko mjeseci, kao sad, primjerice, u Hrvatskoj, a postprodukciju mogu raditi bilo gdje.

– A biste li mogli živjeti tamo gdje se zaljubite? – nastavljamo s pitanjima.

– Da. Svijet je velik i čaroban. Toliko sam toga vidjela, proširila horizonte i naučila. Sva ta iskustva čine me boljom osobom. I donosim bolje odluke o tome kako želim živjeti. Anika Rešetar Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Ashley Colburn pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.877) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
08. svibanj 2024 13:54